Reklama

Domowa chińszczyzna - prosty i szybki przepis na danie w azjatyckim stylu. Sekretem potrawy jest przyprawa 5 smaków - najlepiej zmieszać ją samodzielnie lub kupić produkt z dobrym składem. Domowa chińszczyzna może być podawana z ryżem ugotowanym na sypko lub makaronem ryżowym.

Kroki przygotowania:

Pierś kurczaka pociąć na cienkie paski, wymieszać z sosem sojowym, usmażyć na oleju. Przełożyć do miski. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na cienkie paski.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Marchewki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Imbir obrać i posiekać. Różyczki kalafiora, fasolkę i marchewkę zblanszować, osączyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kurczaka podsmażyć cebulę i imbir, dodać pozostałe jarzyny. Smażyć, mieszając, 3 minuty. Dołożyć mięso, podlać bulionem, smażyć kolejne 3 minuty. Doprawić przyprawą 5 smaków. Podawać gorące, z makaronem sojowym lub ryżowym.;

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal240
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama