Reklama

Domowa czekolada wielkanocna to doskonały pomysł na prezent lub ozdobę świątecznego stołu. Warto podarować ją najbliższym zamiast gotowych pisanek lub cukrowych baranków. Zdobią ją pralinki w kształcie jajeczek i liofilizowane maliny. Poznajcie nasz przepis na domową czekoladę. Wyjaśniamy, na czym polega temperowanie, i podpowiadamy krok po kroku, jak uzyskać efektowne wielkanocne słodycze.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal511
  • tłuszcz28g
  • tłuszcz nasycony17g
  • węglowodany56g
  • cukry56g
  • błonnik2g
  • białko7g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Łamiemy czekoladę mleczną na kawałki (najlepiej wykorzystać wysokiej jakości kuwerturę) i wkładamy ją do żaroodpornej miski. Przygotowujemy wrzątek w garnku. Ustawiamy na nim naczynie z cząstkami tabliczki, tak żeby opierało się na jego krawędziach. Dno miski nie powinno dotykać tafli wody. Powoli rozpuszczamy czekoladę, mieszając ją od czasu do czasu silikonową szpatułką.

  • krok 2

    Żeby uzyskać najlepsze rezultaty, warto skupić się na temperowaniu czekolady. Jest to precyzyjny proces podgrzewania jej, a następnie chłodzenia, w celu wytworzenia kryształków w maśle kakaowym. Jeśli po prostu stopimy ją i ostudzimy, stanie się matowa i pojawią się na niej smugi. Szybciej rozpuszcza się także pod wpływem dotyku. Po temperowaniu czekolada domowa na Wielkanoc będzie błyszcząca i jednolita, a także łatwiej będzie ją wyjąć z formy. Podgrzewamy więc 3/4 przygotowanych cząstek w kąpieli wodnej do 45°C. Dodajemy pozostałe kawałki. Mieszamy, aż się roztopią, a termometr wskaże 28°C. Należy użyć takiej czekolady jak najszybciej, zanim zgęstnieje.

  • krok 3

    W międzyczasie przygotowujemy pozostałe elementy. Natłuszczamy i wykładamy pergaminem brytfannę lub blachę do pieczenia o wymiarach 23x33 cm. Możemy też wykorzystać foremki z poliwęglanu przeznaczone do tworzenia tabliczek czekolady. Kupimy je w specjalistycznych sklepach z akcesoriami cukierniczymi. Wkładamy 3/4 pralinek w kształcie jajeczek do torebki i lekko obtłukujemy je wałkiem do ciasta, żeby je rozkruszyć.

  • krok 4

    Wlewamy rozpuszczoną czekoladę do formy. Przechylamy naczynie z boku na bok, żeby rozprowadzić i wyrównać masę. Posypujemy ją rozkruszonymi jajeczkami oraz tymi, które pozostawiliśmy w całości. Dekorujemy liofilizowanymi malinami. Możemy też wykorzystać płatki jadalnych kwiatów, na przykład róż. Domowa czekolada wielkanocna powinna całkowicie stężeć, zanim spróbujemy wyjąć ją z formy. Odstawiamy ją na blat kuchenny (nie ma potrzeby wkładania jej do lodówki, jeśli była temperowana) na około 30 minut. Kroimy ją w tabliczki dowolnych rozmiarów. Możemy zapakować je w ozdobny papier i przewiązać wstążeczką.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama