
Domowa mozzarella
- mleko: 1 l
- kwasek cytrynowy: 5 g
- podpuszczka: 2 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal940
- tłuszcz40g
- węglowodany100g
- białko60g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie mleka: zimne mleko (1 l) wlewamy do garnka i rozcieńczamy w nim kwasek cytrynowy.
krok 2
Podgrzewanie mleka: podgrzewamy je do temperatury 38°C – temperaturę sprawdzamy termometrem kuchennym. Wyłączamy płomień, dodajemy podpuszczkę i mieszamy przez minutę do czasu, kiedy serwatka zacznie oddzielać się od części stałej naszego sera.
krok 3
Oddzielanie serwatki: proces rozdzielania się płynu i twarogu w garnku może trwać od kilku minut do godziny.
krok 4
Odcedzanie: odcedzamy zawartość garnka. Odmierzamy 250 ml serwatki i odstawiamy na bok – będzie potrzebna do przechowywania mozzarelli. Pozostałą część serwatki zostawiamy w garnku.
krok 5
Podgrzewanie: pozostawiamy twaróg na chwilę w durszlaku, serwatka nadal będzie z niego kapać. Umieszczamy bazę mozzarelli w misce, nadającej się do kuchenki mikrofalowej i podgrzewamy przez minutę. Pozostała ciecz powinna nadal się oddzielać. Następnie ugniatamy ser rękoma jak ciasto. Wstawiamy z powrotem do kuchenki mikrofalowej na pół minuty – ser powinien być ciepły, ale dający się utrzymać w dłoniach.
krok 6
Wyrabianie sera: ugniatamy powstałą mozzarellę rękami jak ciasto drożdżowe. Ser będzie stawał się coraz bardziej elastyczny – po pewnym czasie będzie można go podciągnąć na metr bez rozrywania.
krok 7
Przechowywanie: przygotowujemy roztwór z 250 ml wody, 250 ml serwatki i ok. 15 g soli. Kiedy mozzarella jest gotowa, formujemy z niej dużą, lśniącą kulkę. Wsadzamy ją do wcześniej zrobionego płynu. Domową mozzarellę przechowujemy w roztworze, w warunkach chłodniczych.

