Reklama

Pizza pepperoni to danie uwielbiane przez miliony. Uwodzi wyrośniętym ciastem, ciągnącym się serem, pikantnym salami i perfekcyjnie doprawionym sosem pomidorowym. Ten włoski przysmak to sposób na pyszny obiad lub kolację. Doskonale sprawdzi się na spotkania w gronie znajomych lub rodziny. To również świetna okazja do wspólnej zabawy w kuchni z młodszymi domownikami. Zobaczcie, jak zrobić domową pizzę pepperoni jak z prawdziwej pizzerii.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Łączymy w misce suche drożdże, cukier i ciepłą wodę (w temperaturze ciała, około 37°C – taka jest idealna dla wzrostu drożdży). Wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Wlewamy oliwę. Mieszamy. Wyrabiamy składniki na gładkie ciasto przez około 10 minut. Możemy wykorzystać w tym celu mikser z planetarny ze specjalną końcówką do wyrabiania –z hakiem. Formujemy kulę z ciasta. Przykrywamy ją i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe i suche miejsce (może być to wnętrze rozgrzanego do 40°C, a następnie wyłączonego piekarnika).

    foodie.by.bb

  • krok 2

    Rozgrzewamy oliwę w rondelku. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy go przez chwilę, żeby uwolnił aromat. Dodajemy pomidory z puszki. Możemy też użyć świeżego warzywa (zwłaszcza w sezonie letnim). W takim wypadku należy je wcześniej sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Doprawiamy sos do pizzy z pepperoni suszonym oregano, solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym lub roztartym w moździerzu). Podgrzewamy przez około 10 minut. Odstawiamy do przestudzenia.

    foodie.by.bb

  • krok 3

    Ścieramy mozzarellę na dużych oczkach tarki. Używamy półtwardego sera, który zazwyczaj ląduje na pizzy i zapiekankach (a nie miękkiej, białej kuli z zalewy). Można wykorzystać także goudę lub edam. Ważne, żeby wybrany ser dobrze się topił i nie wysychał na pizzy.

    foodie.by.bb

  • krok 4

    Umieszczamy wyrośnięte ciasto na blacie podsypanym mąką. Lekko spłaszczamy kulę palcami, po czym rozciągamy ją za pomocą zewnętrznej krawędzi dłoni na okrągły placek o średnicy około 25 cm.

    foodie.by.bb

  • krok 5

    Układamy spód na pergaminie. Smarujemy go sosem pomidorowym (część zostawiamy, przelewamy do miseczki lub dzbanuszka i podajemy potem z gotową pizzą). Posypujemy placek mozzarellą. Na wierzchu układamy plasterki salami. Pizza pepperoni powinna się piec w 250°C (lub w wyższej temperaturze, jeśli pozwala na to piekarnik) przez około 12–15 minut.

    foodie.by.bb

Porady:

  • Pizzę najłatwiej kroić specjalnie przeznaczonym do tego radełkiem, prowadząc ostrze zdecydowanym ruchem od siebie. Dzięki temu otrzymamy równe trójkąty z ciasta i nie poszarpiemy składników.
  • Niektórzy mogą się zastanawiać, czy to możliwe, żeby w zwykłym piekarniku wyszła idealna pizza pepperoni. Przepis zakłada użycie maksymalnej temperatury urządzenia i włoski placek na pewno się wtedy uda. Warto jednak pomyśleć o zakupie specjalnego kamienia do pizzy, dzięki któremu spód ciasta zawsze wychodzi chrupiący. Pamiętajmy, że taką podstawkę należy włożyć wcześniej do zimnego piekarnika i bardzo dobrze rozgrzać.

Notka redakcyjna:

Pizza peperoni – co to jest? Jakie ma składniki?

Lekko pikanantna pepperoni pizza to jedna z najpopularniejszych wersji uwielbianego przez wszystkich włoskiego placka. Zazwyczaj zamawiamy ją lub jemy w restauracji, ale warto nauczyć się ją przyrządzać w domu. Przyda się na imprezę lub posiedzenie przy meczu. Podstawowym dodatkiem jest w niej kiełbasa pepperoni. To lekko ostry w smaku rodzaj salami, którego nazwa pochodzi od odmiany pikantnej papryczki. Ma intensywny czerwony kolor i charakterystyczny wędzony zapach. Z czego jest peperoni? Przygotowywana jest zazwyczaj z mięsa wieprzowego i wołowiny.

Na placku musi znaleźć się też dobrej jakości ser i klasyczny pomidorowy sos do pizzy pachnący oregano. Ważne, żeby odpowiednio go doprawić, dzięki temu nie będzie mdły i nada naszemu daniu wyjątkowy aromat.

Pizza pepperoni – kcal

Nie jest tajemnicą, że pepperoni pizza nie należy do dietetycznych dań. Jednak jest to wyśmienita potrawa, dlatego też nie warto z niej całkowicie rezygnować. Jak ma się do naszego przeciętnego zapotrzebowania energetycznego? W 100 g tego dania znajduje się prawie 500 kalorii. Jeśli więc zdecydujemy się na pizzę z pepperoni na obiad, warto zrezygnować już z deseru.

Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?

Ciasto to klucz do sukcesu w przygotowaniu pepperoni. Ważne, żeby było dobrze wyrobione, w przeciwnym razie pizza się nie uda. Warto zapamiętać kilka wskazówek:

  • Ciasto powinno wyrastać, aż podwoi swoją objętość. Trzymamy je w ciepłym miejscu. Wyjdzie zarówno ze świeżych, jak i suchych drożdży.
  • Placka nie powinno się formować wałkiem. Używając go, usunęlibyśmy wszystkie pęcherzyki powietrza z ciasta i otrzymalibyśmy zbity, twardy spód do pizzy. Lepiej użyć zewnętrznej krawędzi dłoni i stopniowo rozciągać ciasto.
  • Pizzę najlepiej piec w bardzo wysokiej temperaturze, korzystając z najwyższych ustawień piekarnika. Można też przyrządzić ją na grillu z pokrywą.
  • Ciasto na pizzę peperoni możemy spokojnie mrozić. Najlepiej jest zrobić to od razu po wyrośnięciu. Kiedy chcemy go użyć, przekładamy je najpierw z zamrażarki do lodówki, a dopiero potem do temperatury pokojowej.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama