Domowa pizza pepperoni
- drożdże: 5 g
- woda: 125 ml
- mąka pszenna: 180 g
- oliwa z oliwek: 30 ml
- sól: 2 szczypty
- cukier: 1 szczypta
- salami: 20 g
- mozzarella: 70 g
- pomidory w puszce: 170 g
- czosnek: 1 ząbek
- oregano: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Łączymy w misce suche drożdże, cukier i ciepłą wodę (w temperaturze ciała, około 37°C – taka jest idealna dla wzrostu drożdży). Wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Wlewamy oliwę. Mieszamy. Wyrabiamy składniki na gładkie ciasto przez około 10 minut. Możemy wykorzystać w tym celu mikser z planetarny ze specjalną końcówką do wyrabiania –z hakiem. Formujemy kulę z ciasta. Przykrywamy ją i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe i suche miejsce (może być to wnętrze rozgrzanego do 40°C, a następnie wyłączonego piekarnika).

foodie.by.bb krok 2
Rozgrzewamy oliwę w rondelku. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy go przez chwilę, żeby uwolnił aromat. Dodajemy pomidory z puszki. Możemy też użyć świeżego warzywa (zwłaszcza w sezonie letnim). W takim wypadku należy je wcześniej sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Doprawiamy sos do pizzy z pepperoni suszonym oregano, solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym lub roztartym w moździerzu). Podgrzewamy przez około 10 minut. Odstawiamy do przestudzenia.

foodie.by.bb krok 3
Ścieramy mozzarellę na dużych oczkach tarki. Używamy półtwardego sera, który zazwyczaj ląduje na pizzy i zapiekankach (a nie miękkiej, białej kuli z zalewy). Można wykorzystać także goudę lub edam. Ważne, żeby wybrany ser dobrze się topił i nie wysychał na pizzy.

foodie.by.bb krok 4
Umieszczamy wyrośnięte ciasto na blacie podsypanym mąką. Lekko spłaszczamy kulę palcami, po czym rozciągamy ją za pomocą zewnętrznej krawędzi dłoni na okrągły placek o średnicy około 25 cm.

foodie.by.bb krok 5
Układamy spód na pergaminie. Smarujemy go sosem pomidorowym (część zostawiamy, przelewamy do miseczki lub dzbanuszka i podajemy potem z gotową pizzą). Posypujemy placek mozzarellą. Na wierzchu układamy plasterki salami. Pizza pepperoni powinna się piec w 250°C (lub w wyższej temperaturze, jeśli pozwala na to piekarnik) przez około 12–15 minut.

foodie.by.bb


