
Domowa pizza z figami i serem kozim
Domowa pizza, ale nieco inaczej! Zamiast klasycznego pomidorowego, mamy tu sos z żółtych pomidorów, moreli i agrestu, a zamiast łagodnej mozzarelli – wyrazisty kozi ser.
Składniki:
na ciasto: 455 g mąki
280 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
łyżka soli
łyżka oliwy
na nadzienie: cebula
4 żółte pomidory
3 morele
100 g agrestu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
łyżka octu jabłkowego
na wierzch: 4 figi
200 g rolady z sera koziego
4 łyżki ziaren słonecznika
sól
pieprz
miód
Kroki przygotowania:
Robimy ciasto: przesiewamy mąkę
wlewamy wodę
wkruszamy drożdże i odstawiamy na 10 min
aby drożdże zaczęły „pracować”. Dodajemy sól
oliwę i wyrabiamy ciasto przez 10 min
aż będzie elastyczne i nieklejące. Przekładamy je do miski
przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
Gdy ciasto podwoi objętość
ponownie je wyrabiamy
następnie dzielimy na dwie części
z każdej formujemy krążki o śr. ok. 30 cm.
Cebulę obieramy
kroimy w kostkę. Pomidory oraz morele myjemy
osuszamy i kroimy w kostkę.
Agrest myjemy
osuszamy
usuwamy szypułki
kroimy na mniejsze części.
Rozgrzewamy olej
wrzucamy cebulę i szklimy ją. Dodajemy pomidory
morele
agrest
mieszamy
podgrzewamy na wolnym ogniu
aż składniki się rozpadną
a sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku cukrem
solą
octem i pieprzem.
Figi myjemy
osuszamy
tniemy w plasterki. Ser dzielimy na mniejsze kawałki.
Przygotowane placki smarujemy sosem
układamy plasterki fig oraz sera. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C na 10–12 min.
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni
posypujemy pizze
oprószamy świeżo mielonym pieprzem
polewamy miodem i natychmiast podajemy .
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.
Porady:
Zobacz tez: pizza z kurczakiem

