Porady:
- Do przygotowania domowej pizzy najlepsza będzie mąką typ 00, ale jeśli jej nie mamy sprawdzi się również zwykła mąką pszenna. W sklepach dostępne są również gotowe mieszanki przeznaczone na pizzę.
- Domową pizzę bezglutenową zrobimy zamieniając mąkę pszenną na ryżową, kukurydzianą, gryczaną. Można też przygotować warzywny spód do pizzy, np. z kalafiora.
- Jeśli nie mamy czasu to możemy znacznie skrócić proces i zrobić szybką domową pizzę. Czas wyrastania ciasta możemy ograniczyć do 30 min. Z kolei sos pomidorowy możemy zastąpić gotowym, dobrej jakości, a ser kupić już starty.
- Drożdże świeże można zastąpić suchymi, ciasto będzie nieco bardziej kruche, ale nie wpływa na efekt końcowy potrawy.
- Dużą popularnością cieszy się domowa pizza na grubym cieście. Przepis jest ten sam, wystarczy mniej rozciągnąć ciasto.
Notka redakcyjna:
Ciasto na domową pizzę
Domowa pizza włoska to przede wszystkim ciasto – potrzebuje cierpliwości i jakościowych składników. Warto wybrać mąkę na ciasto do pizzy przeznaczoną właśnie do tego włoskiego dania. Nie bez znaczenia jest też oliwa – powinna być najwyżej jakości, z pierwszego tłoczenia. Ciasto musi popracować – nie warto spieszyć się z tym etapem przygotowania, ale czasami po prostu nie mamy wyboru.
Domowa pizza – przepis tak naprawdę zależy często od gospodyni – baza jest taka sama, ale już dodatki mogą odwoływać się do ulubionych składników rodziny. W powyższym przepisie to pizza z salami i oliwkami, ale te produkty można modyfikować. Do popularnych wariantów należy domowa pizza z kurczakiem, carbonara i pepperoni, ale są też różnego rodzaju wegetariańskie i wegańskie.
Sprawdź: jak przechowywać ciasto na pizzę
Domowa pizza – pomocne gadżety
Domowa pizza to przygotowanie i dobór składników, a następnie szybkie pieczenie w wysokiej temperaturze – 240 stopni Celsjusza w piekarniku! To jest moc, która w szybkim czasie sprawi, że ciasto będzie perfekcyjnie wypieczone. Jeszcze bardziej pomoże w tym specjalny kamień do pizzy. Pozwoli osiągnąć równomierne wypiekanie, a ponadto przyda się do podpłomyków czy wypiekania innych placków. Pizza z pieca okaże się wtedy naprawdę banalna do przygotowania! Do tego wszystkiego oczywiście trzeba dodać specjalny nóż, żeby móc ją pokroić bez wysiłku i duży talerz, na którym będzie się pięknie prezentowała.
Domowa pizza – dodatki
Co można dać na pizzę? Nasz przepis i pomysł, jak może wygląda to tylko punkt wyjścia. Dodatki do domowej pizzy możecie łączyć ze sobą np. salami, chorizo i szynkę lub postawić tylko na jeden z tych dodatków. Dylemat co wybrać najlepiej rozstrzygać z osobami, które będą ją z nami jeść. Podobnie z warzywami – oliwki i papryka razem są pyszne, ale możecie pominąć któryś z produktów lub zastąpić go innym ulubionym. Jednym z wariantów jest domowa pizza z pieczarkami, z cebulą i serem, do tego biały sos lub pomidorowy.
Niezbędne dodatki to przede wszystkim ser, dobrej jakości mozzarella do zapiekania (pizza z mozzarellą to jeden z wyróżników włoskiej kuchni), a także świeże i suszone zioła – oregano i bazylia nadadzą aromatu! Zaszalejcie, dobierze ulubione produkty, a wyjdzie Wam pizza jak z pizzerii.
Pizza z pieca
Domowa pizza to przede wszystkim danie, które musimy zrobić w odpowiedniej temperaturze. Najlepiej robić to w piecu opalanym drewnem, rozgrzanym do 430–460 stopni Celsjusza. Pieczemy ją wtedy 6–9 minut – nie dłużej. W domowych warunkach pizza z pieca – a dokładnie z piekarnika – potrzebuje optymalnie 220–240 stopni i ok. 15 minut.