Przyprawa do piernika
- cynamon: 40 g
- imbir: 15 g
- kardamon: 10 g
- goździki: 10 g
- gałka muszkatołowa: 10 g
- ziele angielskie: 5 g
- anyż: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- kolendra: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie przypraw: cynamon wsypujemy do miseczki - w przypadku kory, trzeba ją połamać na mniejsze kawałki i rozgnieść na pył w moździerzu. Dosypujemy imbir, bezpośrednio do pojemnika ścieramy gałkę muszkatołową (na małej tarce, jak do twardego sera typu parmezan). Dodajemy też pieprz czarny, może być już zmielony lub w całości - do rozgniecenia w moździerzu lub po prostu świeżo zmielony z młynka. Sugerowana ilość pieprzu, 5 g, odnosi się do ziaren - sypiemy go do smaku, nie wszyscy lubią pikantne przyprawy. Całość mieszamy.

wero.ugc krok 2
Rozgniatanie: kardamon łuskamy i przekładamy do moździerza, dokładamy goździki, ziarna kolendry i ziele angielskie. Przyprawy rozcieramy, aż powstanie proszek.

wero.ugc krok 3
Mieszanie przypraw: do pojemnika wsypujemy wszystkie składniki – cynamon, mielony imbir, goździki, anyż, kardamon, gałkę, ziele angielskie i pieprz. Dokładnie mieszamy. Proporcje poszczególnych przypraw można zmieniać lub pominąć te, których absolutnie nie jesteśmy w stanie zjeść. Jednak za smak w głównej mierze odpowiada cynamon i to jego powinno być najwięcej. Możliwe jest też dosypanie 5 g cukru.

wero.ugc krok 4
Przechowywanie: gotową przyprawę do piernika zamykamy w szczelnym słoiczku i stawiamy w suchym miejscu.

wero.ugc


