
Domowa vegeta
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- marchewka: 3 szt.
- pasternak: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- seler: 1 szt.
- por: 1 szt.
- papryka: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- natka pietruszki: 1 szt.
- koperek: 1 pęczek
- czosnek: 2 ząbki
- lubczyk: 45 g
- cukier: 45 g
- sól morska: 50 g
- kurkuma: 20 g
- suszone grzyby: 2 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Rozdrabnianie warzyw: Na początek warzywa trzeba umyć i pokroić na kawałki. Wybrać najładniejsze liście selera. Warzywa trzeba podzielić na 2-3 porcje, przełożyć do robota kuchennego i miksować pulsacyjnie. Następnie dosypać sól i jeszcze chwilę miksować.

iStock krok 2
Suszenie warzyw: Rozdrobnione warzywa należy wyłożyć na papier do pieczenia, który układamy na kratce. Warzywa należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 50-60°C z włączonym termoobiegiem i lekko uchylonych drzwiczkach.

fot. iStock krok 3
Przyprawa warzywna – przepis: Gdy przyprawa warzywna wyschnie trzeba jeszcze raz krótko zmiksować do momentu pozbycia się grudek. Domowa przyprawa powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętych słoiczkach. Domowa vegeta jest gotowa.

iStock

