Porady:
- Szklanki, w których podajemy lemoniadę truskawkową, możemy wcześniej schłodzić w lodówce. Warto o tym pamiętać, szczególnie podczas upalnych dni. Dzięki temu napój będzie zimny przez dłuższy czas. Ponadto do naczynia polecamy dodać kilka kostek lodu.
- Do przygotowania lemoniady bez problemu użyjemy zarówno świeżych truskawek, jak i mrożonych. Jeśli zdecydujemy się na te drugie, warto zmniejszyć wtedy ilość dodawanej wody. Dodatkowo zimne owoce świetnie schłodzą napój.
- Szklanka z lemoniadą wspaniale wygląda udekorowana plasterkami cytryny lub przekrojoną truskawką.
- Cytrynę z powodzeniem możemy zastąpić limonką. Nic się nie stanie, jeśli postanowimy wymieszać soki wyciśnięte z tych dwóch owoców.
- Cukier puder z łatwością przygotujemy z tego granulowanego. Wystarczy, że wrzucimy odpowiednią ilość produktu do malaksera lub młynka do kawy. Następnie całość dokładnie mielimy do momentu, aż będzie przypominał on w konsystencji mąkę.
- Lemoniadę możemy wykonać również na bazie wody gazowanej. To świetny pomysł dla wszystkich fanów napojów z bąbelkami.
Notka redakcyjna:
Lemoniada truskawkowa – o co możemy ją wzbogacić?
Lemoniada truskawkowa to napój, po który z chęcią sięgamy w słoneczne, upalne dni. Z pewnością przypadnie do gustu nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jeśli chcemy, możemy trochę wzbogacić jej smak i dodać do niej:
- bazylię – wystarczy użyć kilku listków tego aromatycznego zioła. Możemy zastąpić nią miętę lub wymieszać oba składniki ze sobą,
- maliny – świetnie komponują się z truskawkami. Warto zaznaczyć, że sprawdzą się tutaj również inne owoce np. borówki, porzeczki, jagody,
- imbir – obieramy go i ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie łączymy go z cukrem oraz wodą. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy go na sicie nad czystym naczyniem. Imbirowy płyn łączymy z truskawkową pulpą,
- sok z pomarańczy – dodajemy go do gotowej lemoniady i dokładnie mieszamy. Warto zmniejszyć wtedy ilość cukru,
- rozmaryn – rewelacyjnie wzbogaci aromat napoju. Umyte gałązki wkładamy do dzbanka z truskawkową lemoniadą.
Lemoniada truskawkowa – czym zastąpić cukier?
Lemoniada truskawkowa również może być fit. Cukier puder bez problemu zamienimy na ksylitol, erytrytol, miód, a nawet syrop z agawy. Niektórzy dodają także banana, którego następnie blendują z pozostałymi owocami. Jednak warto mieć na uwadze, że każdy z tych składników odznacza się innym natężeniem słodkości. W takiej sytuacji zmniejszamy lub zwiększamy jego ilość. Ponadto, jeśli mamy pewność, że truskawki są wystarczająco słodkie, z powodzeniem możemy pominąć cukier.
Lemoniada – inne warianty
Lemoniadę możemy przygotować w wielu różnych wariantach. Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:
- lemoniada cytrynowa – to klasyczny napój, który dodatkowo wzbogacamy o bazylię, a cukier zamieniamy na miód wielokwiatowy,
- lemoniada arbuzowa – przygotujemy ją od połowy czerwca do sierpnia, kiedy jest sezon na te pyszne owoce,
- lemoniada z geranium – to nietypowy napój, który skrywa w sobie dodatkowo kumkwat, sok z cytryny i pomarańczy, a nawet pieprz,
- lemoniada z rabarbaru – z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom słodko-kwaśnych smaków.