
Domowe bounty
- czekolada mleczna: 350 g
- wiórki kokosowe: 300 g
- śmietana 30%: 200 ml
- cukier puder: 1 łyżeczka
- masło: 150 g
Sposób przygotowania
krok 1
Domowe batoniki to smaczna i zdrowsza alternatywa do słodyczy kupionych w sklepie. Przepis na baunty jest bardzo prosty. W garnuszku podgrzewamy słodką śmietankę i dodajemy pokrojone w małą kostkę masło. Nie doprowadzamy do wrzenia, czekamy tylko do czasu, aż masło się całkowicie rozpuści. Następnie ściągamy z ognia, wsypujemy cukier puder oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę nakładamy do foremki i wstawiamy do zamrażalnika na przynajmniej cztery godziny.
krok 2
Kiedy kokosowe czekoladki się zamrożą, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dokładnie obtaczamy zamrożone kokosowe kawałki w mlecznej czekoladzie i układamy na papierze do pieczenia. Tak przygotowane domowe baunty pozostawiamy do zastygnięcia. Kiedy czekolada stwardnieje, a wnętrze nabierze pokojowej temperatury, możemy cieszyć się pysznym, domowym batonikiem.

