Porady:
- Czas pieczenia zależy w dużej mierze od rodzaju ziemniaków i grubości plasterków, dlatego starajmy się na bieżąco kontrolować to, w jaki sposób zmieniają kolor.
- Mandolina, czyli ręczne urządzenie do szatkowania warzyw, to najlepsze narzędzie do krojenia plastrów na domowe chipsy z piekarnika. Możemy to zrobić za pomocą noża, ale bardzo trudno będzie nam uzyskać kawałki o tej samej grubości. Innym sposobem jest użycie obieraczki do warzyw lub noża do sera. Plastry będą cienkie, ale o nieregularnych kształtach.
- Jeśli chcemy upiec zdrowe chipsy w piekarniku, zaopatrzmy się w olej w sprayu. Dzięki temu użyjemy mniej tłuszczu, a będzie on rozprowadzony równomiernie po plasterkach ziemniaków.
- Do oleju, do którego wkładamy chipsy ziemniaczane przed pieczeniem, możemy dodać swoje ulubione przyprawy lub suszone zioła, takie jak ostra papryka, oregano, tymianek lub rozmaryn. Alternatywą jest posypanie nimi upieczonej już przekąski. Możemy także użyć gotowej mieszanki przypraw do ziemniaków.
- Zamiast oleju możemy użyć masła klarowanego, który sprawi, że chipsy z piekarnika będą miały niepowtarzalny aromat. Lepiej nie używajmy oliwy, ponieważ zalecana maksymalna temperatura jej podgrzewania wynosi 180°C, a jej punkt dymienia to 210°C.
- Wybierajmy ziemniaki o niskiej lub średniej zawartości skrobi.
- Chipsy z ziemniaków to przede wszystkim przekąska na domówki, do meczu lub wciągającego filmu. Możemy je podawać z ketchupem lub majonezem, tak jak frytki, lub dipami takimi jak sos belgijski lub sos aioli.
- Nie układajmy zbyt dużo chipsów podczas jednego pieczenia. Jeśli będziemy je przyrządzać niewielkimi porcjami, łatwiej będzie nam kontrolować, w jaki sposób rozkłada się ciepło w piekarniku. Dzięki temu nauczymy się, jak zrobić domowe chipsy, żeby były idealnie chrupiące.
Notka redakcyjna:
Chipsy z piekarnika nie tylko z ziemniaków
Pieczenie cienkich plasterków warzyw korzeniowych to świetny sposób na zdrową przekąskę. Możemy w ten sposób przyrządzić nie tylko popularne chipsy ziemniaczane, ale także inne chipsy z warzyw, na przykład:
- Chipsy z selera – nie będą co prawda tak chrupiące, jak ich tradycyjny odpowiednik, ale na pewno mają mniej kalorii. Intensywny smak selera nie jest mocno wyczuwalny w podpieczonych chipsach. Możemy je podawać na przykład z pastą z awokado.
- Chipsy z topinamburu – słonecznik bulwiasty ma słodkawy smak podobny do karczochów lub orzechów. Dobrze sprawdzi się jako zdrowa przekąska.
- Chipsy ze słodkich ziemniaków – przyprawmy je ostrą papryką, imbirem i czosnkiem, żeby przełamać naturalną słodycz batatów.
- Chipsy z buraków – to zdecydowanie najbardziej atrakcyjna przekąska. Głęboka czerwień plasterków będzie ciekawie wyglądać w naszej miseczce na chipsy. Poza tym buraki mają mnóstwo cennych składników odżywczych. Wymieszajmy je z chipsami z innych warzyw, żeby uzyskać kolorową przekąskę.
Owocowe chipsy z piekarnika
Takie chipsy możemy jeść jako samodzielną przekąskę lub dodawać do dań śniadaniowych, takich jak owsianka lub kasza manna na mleku. Dzięki temu wzbogacamy kremową potrawę o chrupiący element. Chipsy możemy upiec na przykład z jabłek, gruszek, banana lub ananasa. Ponieważ chcemy przede wszystkim pozbyć się wilgoci z mięsistych plasterków, przekąskę równie dobrze możemy przyrządzić w suszarce do grzybów i warzyw. Nie zapomnijmy o użyciu ulubionych przypraw korzennych. Jabłka i gruszki posypmy cynamonem, a chipsy bananowe możemy doprawić pikantnymi przyprawami.
Chipsy z tortilli z piekarnika
Ten przepis na domowe chipsy różni się nieco od pozostałych. Do ich przyrządzenia nie używamy warzyw ani owoców. Naszym produktem jest tortilla, czyli przaśny placek pszenny lub kukurydziany – tradycyjne pieczywo kuchni meksykańskiej. Wystarczy go doprawić, pokroić w trójkąty i wstawić do piekarnika na 15 minut. Przekąskę podajemy z guacamole, salsą lub kwaśną śmietaną. Chipsy z tortilli możemy zmienić w nachosy, jeśli dodatkowo posypiemy je serem i zapieczemy.