Reklama

Ciepłe lody to deser w postaci słodkiej waniliowej pianki oblanej roztopioną czekoladą. Kiedyś można było je kupić niemal w każdym szkolnym sklepiku i cukierni, dlatego dla wielu to niezapomniany smak z dzieciństwa. Podawane w chrupiącym, waflowym kubku, znajdą swoich miłośników nie tylko wśród dzieci. Jak zrobić ciepłe lody? Poznaj prosty przepis, dzięki któremu w łatwy sposób przygotujesz je w domu.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Wodę z cukrem i miodem (możemy go zastąpić syropem daktylowym lub z agawy) umieszczamy w rondelku i mieszamy rózgą na jednolitą masę. Podgrzewamy syrop przez ok. 10 minut na średniej mocy palnika, bez mieszania, aż płyn osiągnie ok. 110 stopni Celsjusza (warto użyć termometru cukierniczego).

  • krok 2

    Pod koniec podgrzewania syropu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną masę (pianka powinna sprężysta, a po odwróceniu miski dnem do góry nie będzie spływać). Dodajemy sok z cytryny i mieszamy jeszcze przez kilka sekund do połączenia.

  • krok 3

    Gotowy syrop wlewamy cienkim strumieniem do ubitych białek z cytryną, stale ubijając pianę, aż stanie się lśniąca i gęsta. Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy do połączenia. Jeszcze ciepłą piankę przekładamy do rękawa cukierniczego i delikatnie wyciskamy do wafelków. Odstawiamy w chłodne miejsce.

  • krok 4

    Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w garnuszku, nie doprowadzając do zagotowania. Następnie ostudzone lody zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie. Całość chłodzimy w lodówce do stężenia.

  • krok 5

    Ciepłe lody możemy podać również z kolorową posypką, a czekoladę deserową zastąpić mleczną lub białą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama