Reklama

Klasyczny francuski sposób na gotowanie kaczki we własnym tłuszczu. Dzięki temu mięso staje się kruche, miękkie i nie traci na jakości nawet długo przechowywane.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Grubą sól mieszamy z grubo rozgniecionym pieprzem, rozgniecionymi goździkami (2 szt.), rozdrobnionym listkiem laurowym i czterema przyprawami (pieprz 35 g, imbir 20 g, gałka muszkatołowa 5 g, goździk 1 szt.) Mieszanką nacieramy długo mięso, pozostawiamy na 24 godz. w chłodnym miejscu, w zamkniętym naczyniu.

  • krok 2

    Następnego dnia tłuszcz rozpuszczamy na małym ogniu. Uda osuszamy i układamy w dużym naczyniu. Zalewamy je tłuszczem. Gotujemy 2 godz. na małym ogniu w temp. 70°C.

  • krok 3

    Na 30 min przed końcem gotowania dodajemy nieobrane ząbki czosnku. Kartofle obieramy, kroimy w kostkę. Smażymy je przez 20 min w 4 łyżkach tłuszczu ze smażenia kaczki. Posypujemy tymiankiem i wstawiamy w ciepłe miejsce. Udka przysmażamy na bardzo gorącej patelni razem z kartoflami i podajemy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama