
Domowe confit z pieczonymi kartoflami
- udka z kaczki: 4 szt.
- masło klarowane: 1 kg
- sól morska: 150 g
- pieprz czarny: 45 g
- goździki: 3 szt.
- liść laurowy: 1 szt.
- gałka muszkatołowa: 8 g
- imbir: 20
- czosnek: 1 szt.
- ziemniaki: 1 kg
- tymianek: 2 gałązki
Sposób przygotowania
krok 1
Grubą sól mieszamy z grubo rozgniecionym pieprzem, rozgniecionymi goździkami (2 szt.), rozdrobnionym listkiem laurowym i czterema przyprawami (pieprz 35 g, imbir 20 g, gałka muszkatołowa 5 g, goździk 1 szt.) Mieszanką nacieramy długo mięso, pozostawiamy na 24 godz. w chłodnym miejscu, w zamkniętym naczyniu.
krok 2
Następnego dnia tłuszcz rozpuszczamy na małym ogniu. Uda osuszamy i układamy w dużym naczyniu. Zalewamy je tłuszczem. Gotujemy 2 godz. na małym ogniu w temp. 70°C.
krok 3
Na 30 min przed końcem gotowania dodajemy nieobrane ząbki czosnku. Kartofle obieramy, kroimy w kostkę. Smażymy je przez 20 min w 4 łyżkach tłuszczu ze smażenia kaczki. Posypujemy tymiankiem i wstawiamy w ciepłe miejsce. Udka przysmażamy na bardzo gorącej patelni razem z kartoflami i podajemy.

