Porady:
Domowe czarne lody - przepis zawiera:
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 1/2 szklanki skondensowanego słodkiego mleka w puszce
- 3/4 porcji sezamowej pasty na słodko
- Zobacz przepis: pasta sezamowa na słodko
Notka redakcyjna:
Czarne lody – jak zrobić czarne lody?
Czarne lody to przysmak, który zachwyci smakoszy ciekawych nowych, kulinarnych wrażeń. Czarne lody powstają przez dodatnie czarnego barwnika do tradycyjnych składników na lody. W najprostszej wersji jest to słodkie skondensowane mleko i śmietana kremówka. Spowolnić proces mrożenia można poprzez dodanie odrobiny alkoholu do masy na czarne lody. Barwnik na czarne lody może powstać w naturalny sposób. Najczęściej wykorzystuje się węgiel kokosowy do lodów, tak jak powyżej pastę z czarnego sezamu albo czarne kakao. Niepolecany jest atrament z kałamarnicy. Mleko skondensowane wystarczy ubić na wraz ze śmietanką kremówką, alkoholem i wybranym składnikiem pochodzenia naturalnego. Całość należy umieścić w opakowaniu np.: po lodach kupionych w sklepie spożywczym lub cukierni. Czarne lody mrożą się przez około 6 godzin. Od czasu do czasu można je zamieszać.
Czarne lody – jaki to smak?
Czarne lody mogą mieć różny smak. W dużej mierze uzależniony od tego, jakiego użyje się składnika do zabarwienia masy. Węgiel kokosowy nada czarnym lodom dymny kokosowy smak, natomiast czarne kakao nada intensywnego czekoladowego smaku. Jeżeli użyjecie czarnego sezamu to otrzymacie smak zbliżony do wyrazistej chałwy. Warto wiedzieć, że atrament z mątwy sprawiłby, że czarne lody miałyby rybny smak. To raczej niepożądane w słodkich lodach, ale warto zaryzykować nawet z takim połączeniem smaków.