Reklama

domowe delicje

Składniki:

0,5 opakowania galaretki owocowej
polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka gorzkiej (lub mlecznej) czekolady
- 90 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru
biszkopt:
- 2 jajka
- 2/5 szkl. cukru
- 1/5 szkl. mąki pszennej
- 2/5 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Kroki przygotowania:

1. Podaną ilośc galaretki sporządzić wg przepisu na opakowaniu,rozpuszczając w 0,5 szkl gorącej wody, i tężejącą wylać do płaskiego naczynia. Wstawić do lodówki.
2. Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, a następnie (gdy cukier się rozpuści) dodawać po kolei żółtka, miksować aż do powstania jednolitej, gęstej masy. Następnie dodać przesianą mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia, jednocześnie mieszając łyżką. Wylać na formę do pieczenia o wymiarach 30cm x 26cm wyłożoną pergaminem. Piec w temp. 170 stopni C przez 25 minut.
3. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy śmietankę,dodajemy cukier i cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania błyszczącej polewy.
4. Oderwać pergamin od upieczonego biszkoptu i wykrawać szklanką kółka. Nakładać stężoną galaretkę na kółka biszkoptowe i oblać przestudzoną polewą czekoladową. Wstawić do lodówki.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama