
Markizy ciastka
- masło: 300 g
- cukier puder: 100 g
- sól: 1 g
- mąka pszenna: 300 g
- mleko: 125 ml
- cukier: 50 g
- cukier waniliowy: 10 g
- mleko w proszku: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto kruche: 200 g zimnego masła przekładamy do miski lub na stolnicę. Siekamy je nożem. Dodajemy cukier puder, sól, mąkę i zagniatamy szybko w kulę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2–3 cm na papierze do pieczenia., po czym wstawiamy je do lodówki na 15 min.

Artur Rogalski krok 2
Wykrawanie kółek na markizy: ciastka wycinamy przy pomocy okrągłej foremki lub szklanki o średnicy ok 5 cm. Następnie układamy je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Artur Rogalski krok 3
Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wstawiamy ciastka na 10–12 min. Po upieczeniu, czekamy 2–3 min i przekładamy je na kratkę do ostygnięcia.

Artur Rogalski krok 4
Krem: w rondelku podgrzewamy mleko. Dodajemy 100 g masła oraz cukier – zwykły i waniliowy. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, zdejmujemy mleko z kuchenki i odstawiamy do przestudzenia. Gdy wystygnie, mieszamy je z mlekiem w proszku na gładki krem. Przekładamy nim upieczone ciasteczka.

Artur Rogalski

