
Domowe meksykańskie nachos
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- woda: 1 szklanka
- mąka pszenna: 2 szklanki
- mąka kukurydziana: 2 szklanki
- olej: 6 łyżek stołowych
- słodka papryka: 2 łyżeczki
- chili: 1 szczypta
- tymianek: 0.5 łyżeczki
- sól: 1 szczypta
- przecier pomidorowy: 200 g
- cebula dymka: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- cukier trzcinowy: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Mąki mieszamy z przyprawami. Dodajemy do nich olej i wrzątek. Intensywnie mieszamy widelcem, a następnie zagniatamy. Odstawiamy na pół godziny. Następnie cienko rozwałkowujemy ciasto i kroimy je na niewielkie trójkąty. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 min.

krok 2
Sos pomidorowy: cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek szklimy na odrobinie oliwy. Dodajemy na patelnię cukier, rozpuszczamy go i dolewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Gotujemy na dużym ogniu
intensywnie mieszając aż sos zgęstnieje.

