Reklama

Domowe pastrami z indyka

Składniki:

2 piersi z indyka ze skórą.
Marynata: 100 g brązowego cukru,
100 g soli morskiej,
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu,
1 łyżeczka nasion musztardy,
4 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
1 łyżka rozgniecionych jagód jałowca,
1 i pół litra wody.
Sucha panierka: 1 łyżka mielonych nasion kolendry,
1 łyżka słodkiej papryki,
1 łyżka granulowanego czosnku,
1 łyżka cebuli w proszku,
2 łyżki suszonego tymianku.

Kroki przygotowania:

Wymieszać składniki marynaty. Zagotować, a następnie przestudzić i zalać nią mięso. Ostawić w chłodne miejsce na minimum 48 godzin. Wymieszać składniki panierki. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć na papierowym ręczniku. Natrzeć je dokładnie panierką. Ustawić wędzarnie na planiku i wędzić w niej mięso przez ok. 2,5 godziny. Jeśli jest kruche i miękkie wyjąć. Pastrami można podawać na ciepło lub zimno pokrojone w cienkie plasterki. Jeśli nie mamy wędzarni mięso zawijamy w kilka warstw folii aluminiowej i pieczemy 3 godziny w temperaturze 180 stopni.
Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja - http://grumko.blox.pl

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama