
Pralinki – przepis
- herbatniki: 200 g
- migdały: 100 g
- śmietana 36%: 100 ml
- masło: 70 g
- cukier puder: 140 g
- wiórki kokosowe: 200 g
- czekolada deserowa: 100 g
- mascarpone: 150 g
- przyprawa do piernika: 15 g
- rum: 15 ml
- biała czekolada: 100 g
- posypki do ciast: 80 g
- mąka kokosowa: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Herbatniki: kruszymy wałkiem lub przy użyciu malaksera.
krok 2
Migdały: zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je z łupinek i suszymy, układając na papierowym ręczniku. Gdy wyschną, wrzucamy je na suchą patelnię i prażymy przez 2–3 min, po czym przekładamy je do wysokiego naczynia i blendujemy.
krok 3
Nadzienie kokosowe: w rondelku podgrzewamy śmietankę. Roztapiamy w niej masło i 60 g cukru pudru. Zalewamy nią wiórki kokosowe (w osobnym naczyniu). Całość przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).
krok 4
Nadzienie czekoladowe: w garnku na małym ogniu roztapiamy tabliczkę czekolady (100 g), po czym pozostawiamy do ostygnięcia. W osobny naczyniu miksujemy serek mascarpone (100 g) i stopniowo dodajemy przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę. Gotową masę wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
krok 5
Nadzienie korzenne: rozkruszone ciasteczka mieszamy przy użyciu malaksera lub zagniatamy ręcznie z serkiem mascarpone (50 g) i przyprawą korzenną. Z gotowej masy formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm. Układamy je na tacy wyłożonej papierem do pieczenia.
krok 6
Nadzienie marcepanowe: do zblendowanych migdałów dodajemy rum i 80 g cukru pudru. Zagniatamy do uzyskania spójnej konsystencji, a następnie lepimy kuleczki, które również układamy na wyłożonej papierem do pieczenia tacy.
krok 7
Pralinki czekoladowe i kokosowe: formujemy je w kształcie kulek z zastygniętych mas czekoladowej i kokosowej. Wszystkie pralinki układamy na tacy.
krok 8
Polewa z białej czekolady: tabliczkę czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Ostrożnie, przy użyciu łyżki, polewamy nimi wybrane domowe pralinki.
krok 9
Ozdabianie: kokosowe pralinki obtaczamy w mące kokosowej, a korzenne – w posypce czekoladowej.

