
Domowe śledzie Bismarck
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- śledzie: 6 szt.
- cebula: 2 szt.
- marchewka: 2 szt.
- woda: 500 ml
- ocet: 250 ml
- sól: 3 g
- liść laurowy: 3 szt.
- cukier: 3 g
- ziele angielskie: 5 szt.
- gorczyca: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Śledzie czyścimy: odcinamy głowy, płetwy i ogony, usuwamy ości. Albo dzielimy na płaty i zwijamy, albo tniemy na dzwonka, układamy w słoju.
krok 2
Cebule i marchewki obieramy, kroimy w plasterki, mieszamy razem z resztą składników i gotujemy marynatę (doprawiamy do smaku, klasyczne śledzie Bismarck są lekko słodkawe). Przygotowane śledzie zalewamy zimną marynatą, zakręcamy, odstawiamy do lodówki na 2–4 dni.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

