Porady:
- Jeśli szukamy innego przepisu na mięso, równie dobrym pomysłem będą gotowane wędliny z szynkowara lub domowa szynka pieczona.
- Co zrobić z resztek wędlin? Można je pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do zapiekanki makaronowej lub użyć jako okrasy do pierogów.
- Do marynaty do mięsa warto dodać odrobinę soku z cytryny lub octu. Dzięki temu mięso będzie bardziej kruche.
- Do gotowania wędliny świetnie sprawdzi się też mleko. Mięso gotowane w mleku, zamiast wody, będzie dużo delikatniejsze.
- Aby mięso miało ładniejszy kształt, możemy owinąć je sznurkiem lub włożyć do siatki wędliniarskiej.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić domową wędlinę?
W sklepach znajdziemy całe lodówki przeróżnych szynek, pieczeni i pasztetów, ale nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że nie ma to jak zrobić domowe wędliny. Mogą być one nie tylko gotowane, jak w powyższym przepisie, ale i pieczone, a nawet suszone. Własnej roboty wędliny nie są drogie, ani trudne w wykonaniu, za to znacznie zdrowsze i smaczniejsze niż te ze sklepu. Aby przygotować takie domowe mięsa, wystarczy tylko kilka prostych składników. Podstawą do każdego przepisu na szynkę, schab czy karkówkę są przyprawy, czosnek, woda i sól. Te składniki wystarczą, aby zamarynować mięso zarówno do gotowania, pieczenia, jak i suszenia.
Jak wybrać mięso?
Istnieje wiele receptur, a każdy przepis na szynkę gotowaną jest nieco inny, ale kluczem do sukcesu każdej domowej wędliny jest dobrej jakości mięso. Najlepiej więc wybrać mięso z ekologicznych hodowli. Nie należy bać się tłuszczu, gdyż to właśnie takie przerośnięte kawałki będą miały po obróbce najwięcej smaku.
Jak długo gotować schab?
Ile gotować mięso, aby pozostało soczyste? Zwykle wystarczy około 10 minut, ale czas gotowania należy oczywiście dobrać do wielkości naszego kawałka. Najlepiej sprawdzać mięso co jakiś czas, ale nie przeciągać tego czasu, gdyż zbyt długie gotowanie sprawi, że mięso straci soczystość i miękkość.
Schab - przepisy na wędliny
Przepis na schab gotowany możemy modyfikować, dodając różne przyprawy, sosy czy zioła. Świeży lub suszony rozmaryn, majeranek, lubczyk czy oregano, nadadzą mięsu wyjątkowego aromatu. Innym składnikiem, jaki warto dodać do mięsa, jest papryka słodka, wędzona lub ostra albo kurkuma, dzięki którym mięso nabierze pięknego koloru. Schab można też nafaszerować różnymi dodatkami i upiec. Szczególnie pysznie wychodzi schab ze śliwką lub morelą. Kolejnym wariantem jest schab z szynkowara. Inny pomysł na ten rodzaj mięsa to schab w galarecie.
Jak przechowywać wędliny w lodówce?
Najlepiej sprawdza się zawinięcie wędliny w papier, który w przeciwieństwie do folii, nie powoduje zaparzania się mięsa. Domowa szynka może być też przechowywana w szczelnie zamkniętym szklanym lub plastikowym pojemniku.
Deska serów i wędlin - jak ją zrobić?
Taka wędlina gotowana w przyprawach sprawdzi się nie tylko jako dodatek do kanapek, ale i na deskę przekąsek. Wystarczy pokroić wszystkie domowe wyroby na plasterki, a do tego dołożyć ulubione sery pleśniowe, twarde lub wędzone. Innymi składnikami, idealnymi na deskę przekąsek, są oliwki, orzechy, winogrona czy krakersy. Taka przystawka zawsze robi wrażenie i wszystkim smakuje, a nie wymaga wiele pracy.