Porady:
- Jeśli wyjęcie gotowych żelek z foremki sprawia nam trudność, możemy sobie ułatwić zadanie poprzez zanurzenie jej na chwilę w gorącej wodzie. Rozgrzewamy tylko jej dno, tak żeby nie zamoczyć galaretek. Możemy też owinąć ją od spodu ciepłym ręcznikiem.
- Polecamy wykorzystanie świeżego puree lub soku z owoców, ale możemy także przyrządzić żelki z galaretki o ulubionym smaku. Wystarczy rozpuścić ją w gorącej wodzie, wlać do foremki i schłodzić.
- Sok z cytryny możemy zamienić na sok pomarańczowy, grejpfrutowy lub z limonki. Taki dodatek sprawia, że domowe żelki są przyjemnie kwaskowe i orzeźwiające.
- Żelki domowej roboty z naszego przepisu zostały dosłodzone miodem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć zwykłego cukru. Świetnie sprawdzi się także melasa i syrop klonowy lub daktylowy. Jeśli chcemy obniżyć kaloryczność dania, wykorzystajmy ksylitol lub erytrol. Jeśli używamy słodkich owoców, możemy ich w ogóle nie dosładzać.
- Domowe żelki z powodzeniem wykonamy także z herbaty owocowej lub rozcieńczonego syropu smakowego, a nawet słodkich napojów gazowanych.
- Żelki własnej produkcji możemy zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Idealnie sprawdzają się w roli orzeźwiającej przekąski.
Notka redakcyjna:
Wegańskie domowe żelki
Jak zrobić żelki owocowe bez żelatyny? Czy jest to w ogóle możliwe? Oczywiście! Obecnie istnieje wiele zamienników tej substancji żelującej pochodzenia zwierzęcego. Jeśli chcemy, żeby nasza słodka przekąska była odpowiednia dla osób na diecie wegańskiej, wystarczy, że użyjemy agar-agar. Jest to produkt o podobnym działaniu, wytwarzany z glonów rosnących głównie u wybrzeży Japonii. Możemy go kupić bez problemu w sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w dużych sieciówkach.
Inny przepis na żelki bez żelatyny wymaga użycia pektyny, czyli składnika, który jest nam znany domowych dżemów. Jest to mieszanina węglowodanów występująca naturalnie w ścianach komórkowych roślin. Najwięcej znajdziemy jej między innymi w jabłkach, brzoskwiniach i skórkach owoców cytrusowych. Można ją kupić w formie proszku i wykorzystać do różnych przetworów. Często jest też składnikiem ekologicznych żelek.
Jak zrobić żelki w różnych kolorach?
Jeśli chcemy zachęcić dzieci do jedzenia owoców, wcale nie musimy kupować mocno słodzonych gotowych żelek ani posiłkować się sztucznymi barwnikami w produkcji domowych przysmaków. Matka natura obdarzyła nas roślinami o ogromnym wachlarzu kolorystycznym i powinniśmy korzystać z jej hojności. Podpowiadamy, jakich owoców użyć, żeby uzyskać kolorowe domowe żelki jak ze sklepu:
- pomarańcze, mango, mandarynki – kolor żółty lub pomarańczowy,
- kiwi, zielone jabłko, agrest – kolor zielony,
- maliny, truskawki, poziomki, wiśnie – kolor różowy, czerwony lub brunatny,
- jagody, jeżyny – kolor fioletowy,
- czarny bez – kolor ciemnobrązowy.
Soki owocowe lub przeciery możemy także dowolnie ze sobą łączyć. Uzyskamy wtedy nie tylko eksplozję smaków i bombę witaminową, ale również piękne kompozycje kolorystyczne. Jeśli chcemy zrobić wielobarwne żelki domowe, najpierw wypełnijmy foremkę galaretką o dowolnym kolorze do 3/4 wysokości i poczekajmy, aż lekko stężeje. Następnie dolejmy płyn o innym odcieniu za pomocą strzykawki.