Reklama

Domowy aromatyczny gin z jagód jałowca - nabiera mocy przez trzy tygodnie, ale naprawdę warto czekać.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Jagody jałowca lekko rozgniatamy w moździerzu, zalewamy wódką, dodajemy cynamon, skórkę z cytryny, goździki, miód i odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce.

  • krok 2

    Po upływie 2–3 tygodni trunek przefiltrowujemy i przelewamy do butelki. Przechowujemy najlepiej jeszcze przez 2–3 miesiące, aby dojrzał.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2016

Porady:

Zmielone jagody jałowca: wchodzą w skład różnych mieszanek przypraw. Ich aromat zaleca się łączyć z pietruszką, tymiankiem, liśćmi laurowymi i czosnkiem. W Niemczech zmielone jagody używane były jako zamiennik pieprzu. Ze względu na wysoką zawartość cukrów i silny aromat owoce jałowca są wykorzystywane jako surowiec do fermentacji. Są głównym składnikiem (zamiast słodu jęczmiennego) piwa kozicowego warzonego na Mazowszu i Kujawach, fińskiego piwa sahti i francuskiego genevette. Z jagód jałowca robi się gin i jego odpowiedniki – jenever w Holandii, borowiczkę na Słowacji, no i polską jałowcówkę. Jałowcem aromatyzuje się także ocet ziołowy

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama