Porady:
Domowy budyń zawiera w przepisie:
- mleko, szczególnie polecamy sięgnąć po mleko pełnotłuste. Nada one bogatego smaku i niemal maślanej konsystencji.
- cukier waniliowy, zamiast niego można sięgać po ekstrakt z prawdziwą wanilią. Profesjonalni cukiernicy przygotowują cukier z prawdziwą wanilią.
Domowy budyń warto przygotować w garnku o grubym, nieprzywierającym dnie. Wtedy będziemy mieć pewność, że nic się nie przypali. Do mieszania warto używać szpatułki silikonowej, która pomoże dokładnie wymieszać masę. Gdy wybierzemy atrakcyjne wizualnie pucharki lub miseczki, wtedy domowy budyń będzie wyglądał wyjątkowo apetycznie.
Notka redakcyjna:
Domowy budyń – jak zrobić budyń?
Najpopularniejszymi składnikami na domowy budyń są żółtka z jajek kurzych, mleko, mąka ziemniaczana, wanilia, kakao i cukier. Od czasu do czasu można spotkać przepisy, które zawierają w składnikach masło. Gdy chcemy zrobić odmienioną wersję budyniu to, zamiast kakao można sięgnąć po cztery łyżki karobu. Wtedy poza wcześniej wymienionymi składnikami należy przygotować łyżeczkę miodu oraz mieszankę przypraw korzennych (mielony cynamon, goździki, startą gałkę muszkatołową, imbir w proszku, kardamon, gwiazdki anyżu).
Na początku w rondelku należy powoli zagotować połowę mleka z masłem i miodem. Resztę mleka zmiksować z żółtkami, mąką ziemniaczaną i karobem. Składniki należy wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać trzepaczką albo rózgą. Ważne, aby budyń stał się gładki, błyszczący i gęsty. Następnie należy mieszać jeszcze chwilę po wyłączeniu ognia. Na koniec domowy budyń przelewamy do pucharków. Budyń domowy z karobem można przed podaniem posypać np. nasionami chia, wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami albo udekorować plasterkami bananów, wiśniami w syropie, a nawet bitą śmietaną.