Porady:
Jak zrobić zakwas pszenny na chleb domowy?
Chleb domowy na zakwasie to prawdziwa gratka. Zakwas jest naturalnym i zdrowym środkiem spulchniającym, a raz przygotowany (i później odpowiednio zaopiekowany) może "pracować" przez lata! Jak zrobić zakwas na chleb pszenny? Potrzebne będą
- 150 gramów mąki pszennej razowej
- szklanka letniej wody
Mąkę i wodę mieszamy w szklanym naczyniu drewnianą łyżką. Rozmieszane składniki nakrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na dobę. Następnego dnia dodajemy kolejne 100 gramów mąki pszennej oraz 100 mililitrów letniej wody. Ponownie mieszamy tak, aby nie powstały grudki i odstawiamy znów w ciepłe miejsce, jednak tym razem na 12 godzin. Po tym czasie raz jeszcze mieszamy zakwas na chleb pszenny drewnianą łyżką i odstawiamy na kolejne 12 godzin. Trzeciego dnia dodajemy raz jeszcze 100 gramów mąki i 100 mililitrów wody, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na dobę. Tego dnia na zakwasie powinny pojawić się już pęcherzyki. Czwartego dnia zakwas na chleb pszenny jest już gotowy do użycia! Wystarczy, że dodamy 300 g zakwasu do ciasta na chleb domowy i dalej będzie postępować zgodnie ze wskazówkami w przepisie.
Notka redakcyjna:
Mąka pszenna do chleba - jaki typ mąki wybrać?
Istnieje tak wiele dobrze znanych nam przysłów, które odnoszą się do mąki i wyrabiana chleba: "z tej mąki chleba nie będzie", "nie ma chleba bez mąki", "trudno piec chleb, gdzie mąki nie będzie" i wiele innych. Z oczywistych względów zrozumiałym jest, że aby zrobić chleb, konieczna będzie mąka (choć znamy i takie przepisy, według których można zrobić pyszny chleb bez mąki - warto spróbować!). Jednak powszechnie znane przysłowia odnoszą się do jeszcze jednego znaczącego faktu - aby przygotować dobry chleb pszenny czy też chleb na drożdżach, niezwykle ważny jest wybór odpowiedniej mąki. Jaką mąka na chleb domowy będzie najlepsza? Wszystko zależy od tego, jakie pieczywo chcemy upiec. Warto zwrócić uwagę na typ mąki, z której będziemy wyrabiać chleb pszenny. Co oznaczają liczby podawane przy ich rodzajach? Liczby te wskazują na zawartość tak zwanego "popiołu", czyli zawartych w mące substancji mineralnych. Dany typ mąki piecze się w specjalnym piecu w bardzo wysokiej temperaturze przez godzinę. Pozostałością tego procesu jest popiół, czyli wspomniane substancje mineralne. Procent pozostałego popiołu mnoży się przez 1000 i w ten sposób otrzymujemy dany typ mąki. Jaki chleb zdrowszy - żytni czy pszenny? Odpowiedzią na to pytanie jest właśnie typ użytej do jego wypieku mąki. Im wyższa zawartość popiołu w mące, tym zdrowsze będą wypieki z niej przyrządzone, ale jednocześnie taka mąka będzie dość ciężka. Z tego powodu używana do wypieku puszystych biszkoptów mąka tortowa ma wskaźnik 450, podczas gdy wskaźnik mąki razowej żytniej wynosi aż 2000. Jaka mąka pszenna na chleb będzie najlepsza? Bezpiecznym wyborem będzie uniwersalna mąka typu 750-850, zwana właśnie mąką chlebową, choć na chleb pszenny dobra będzie także mąka pszenna typu 650 (tzw. mąka bułkowa).
Zobacz też: domowy czarny chleb na piwie
Chleb na suchych drożdżach
Jeśli nie mamy pod ręką świeżych drożdży, chleb drożdżowy możemy upiec także z wykorzystaniem suchych drożdży typu instant. Wówczas suche drożdże wsypujemy razem z mąką do jednej miski i dalej postępujemy zgodnie ze wskazówki w przepisie nie chleb drożdżowy. Uwaga: zastąpienie świeżych drożdży drożdżami suchymi typu instant nie oznacza wcale, że wyrobienie ciasta na chleb drożdżowy zajmie mniej czasu. Ciasto na chleb drożdżowy przyrządzone z suchych drożdży również potrzebuje kilku godzin na wyrośnięcie.