
Domowy chleb razowy
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- drożdże: 30 g
- miód: 1 łyżka stołowa
- mąka pszenna: 340 g
- mąka razowa: 300 g
- sól: 2 łyżeczki
- melasa: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Drożdże ucieramy z miodem łyżką mąki i 300 ml letniej wody – tak przygotowany zaczyn na chleb razowy odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Oba rodzaje mąki mieszamy z solą, wyrośniętym zaczynem i melasą. Całość wyrabiamy przez 10 minut, aby powstała gładkie ciasto na chleb razowy. Przepis poleca odstawić ciasto pod przykryciem na przynajmniej 1 godzinę. W tym czasie chleb razowy powinien przynajmniej podwoić objętość.

iStock krok 2
Razowy chleb przekładamy do natłuszczonej, oprószonej mąką blachy i zostawiamy pod przykryciem na 45 minut. W tym czasie ciasto na chleb razowy wyrośnie do właściwych rozmiarów. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy ok. 1 godzinę.

iStock

