
Domowy chleb słonecznikowy
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- drożdże: 50 g
- słonecznik: 50 g
- mąka żytnia: 180 g
- mąka pszenna: 500 g
- woda: 500 ml
- sól: 1 łyżka stołowa
- cukier: 1 łyżka stołowa
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal85
Sposób przygotowania
krok 1
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 2-3 łyżki mąki oraz ok. 70ml wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 st. C na 10 minut. W misce przygotować mąkę z solą, dodać słonecznik. Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i wyrobić mikserem na gładką masę.

krok 2
Ponownie wstawić do piekarnika (30 st. C) żeby chleb wyrósł w misce. Po około 20 minutach wyjąć, przełożyć ciasto do formy keksowej. W tym samym czasie nastawić piekarnik na 200 st. C. Przez czas potrzebny do rozgrzania piekarnika chleb w foremce rośnie na stole. Po uzyskaniu 200 st. C wstawić do piekarnika i piec przez godzinę. Wyjąć i ostudzić. Chleb słonecznikowy gotowy!


