Reklama

Pyszny zdrowy kebab

Składniki:

Pita:
Składniki:
1 1/4 szklanki letniej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3 szklanki mąki
2 łyżeczki suchych drożdży
4 filety z kurczaka
-mała główka kapusy pekińskiej
-cebula
-ogórki konserwowe
-papryka
-2-3 pomidory
-2 ząbki czosnku
-przyprawy do kurczaka,papryka,sól.
-3 łyżki majonezu i ketchupu
-oliwa z oliwek(około 3 łyżek)

Kroki przygotowania:

Pita:
Drożdże wsypać do letniej wody i zostawić na 5-7 minut.
Po tym czasie wszystkie skladniki wymieszać i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrosnięcia na co najmniej 1,5 godziny, aż podwoi swoja objetość.
Przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą część uformować w kulę, spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami w kształcie krążka. Układać na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przed pieczeniem posmarować oliwą z oliwek.
Warunkiem powstania kieszonki jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i równie gorąca blacha. Piekarnik, w którym jest pusta blacha rozgrzac do 260 stopni. Wyrośnięte chlebki zsunąć razem z papierem pergaminowym na rozgrzaną blachę. Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione.
Piersi oczyścic,pokroic w paski,dodac czosnek przyprawy,papryke,sól i oliwe.Całośc wymieszac i odstawic najlepiej na cała noc.Kapuste,ogórki,pomidory,papryke,pokroic w kostke w paski dac do miski,cebule pokroic w piórka.Wymieszac dodac majonez i ketchup.Piersi usmażyc odparowac dodac do kapusty....Calosc wymieszac i nadziewac Pite.SMACZNEGO.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama