
Ketchup z pomidorów
- cebula: 200 g
- marchewka: 170 g
- pomidor: 3 kg
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 1 g
- papryka ostra: 4 g
- olej: 40 ml
- czosnek: 15 g
- ocet jabłkowy: 80 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Pomidory: myjemy, przekrawamy na cztery części i wkładamy do dużego garnka. Możemy podlać odrobinką wody. Włączamy ogień i czuwamy nad tym, żeby puszczające sok pomidory nie przywierały do dna. Od czasu do czasu mieszamy je łyżką. Garnka nie przykrywamy pokrywką, bo zależy nam na tym, by odparował nadmiar wody. Gotujemy około godziny.
krok 2
Przecieranie: pomidory wylewamy partiami na sitko ustawione na kolejnym dużym garnku i trzemy je drewnianą pałką. Dzięki temu do garnka trafia czysty sok, a na sitku zostaje skórka i pestki, które odrzucamy na bok.
krok 3
Gotowanie po raz kolejny: trzymamy pomidory w garnku aż uzyskają gęstość pasaty. j(ma to miejsce mniej więcej po 60 minutach) i dodajemy do niej ulubione składniki np. cebulę, bazylię, tymianek.
krok 4
Dodatki: obieramy marchew ze skórki i trzemy ją na tarce. Dorzucamy do gotującej się pasaty. Obieramy z łusek cebulę i kroimy ją w kosteczkę. Przeciskamy przez praskę czosnek. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy ją do zeszklenia. Na końcu dodajemy czosnek. Dorzucamy cebulę, czosnek i olej do pomidorowej masy. Gotujemy pasatę kolejne 30 minut, a potem dodajemy: 3 łyżki cukru, 8 łyżek octu jabłkowego, sól, pieprz, sproszkowaną, ostrą paprykę. Gotujemy jeszcze 5 minut.
krok 5
Słoiki: myjemy, wyparzamy wrzątkiem, wlewamy do nich gorący ketchup i mocno zakręcamy. Wkładamy do szerokiego garnka wyściełanego ściereczką. Wlewamy letnią wodę do wysokości ¾ słoików. Włączamy gaz i od momentu zagotowania, trzymamy około 20 minut na minimalnym ogniu. Wyjmujemy, odwracamy do góry dnem. I mamy już gotowy ketchup domowy babuni, idealny na zimę.

