
Kopiec kreta
- mąka pszenna: 240 g
- jajka: 5 szt.
- cukier drobny: 160 g
- olej: 160 ml
- woda: 125 ml
- soda oczyszczona: 5 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- kakao: 45 g
- banany: 3 szt.
- śmietana 30%: 750 ml
- sok z cytryny: 30 ml
- cukier puder: 50 g
- sok z cytryny: 30 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki godzinę przed przygotowanie kopca kreta. Śmietankę wsadzamy do lodówki, musi być dobrze schłodzona. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Piekarnik: rozgrzewamy go do temperatury 160 stopni Celsjusza.
krok 3
Suche składniki: do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i kakao.
krok 4
Ciasto: ubijamy jajka z cukrem. W tym celu używamy miksera lub trzepaczki. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo po łyżce suche składniki, cały czas mieszając na małych obrotach, dolewamy olej.
krok 5
Pieczenie: ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Kopiec kreta pieczemy ok. 45 minut. Będzie gotowy, kiedy przejdzie test suchego patyczka - po wbiciu w ciasto powinien być czysty. Ciasto studzimy w formie.
krok 6
Krem do kopca kreta: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i mieszamy do połączenia składników.
krok 7
Banany: obieramy je, kroimy wzdłuż na pół i polewamy sokiem z cytryny.
krok 8
Formowanie kopca: ciasto wyjmujemy z tortownicy, ścinamy wierzch i wydrążamy, tak by powstała miseczka z wyraźnym rantem. Oddzieloną część kruszymy. Banany układamy na dnie kopca, a na nich warstwę kremu śmietanowego, tworząc górkę. Wierzch ciasta posypujemy wcześniej przygotowanymi kakaowymi okruchami. Domowy kopiec kreta z bananami przed podaniem chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut.

