
Pasztet z królika
- królik: 1300 g
- marchewka: 3 szt.
- cebula: 2 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- seler: 0.5 szt.
- jajka: 5 szt.
- bułka: 1 szt.
- słonina: 150 g
- sól: 10 g
- pieprz czarny: 10 g
- bułka tarta: 30 g
- czosnek: 5 ząbków
- słodka papryka: 10 g
- ziele angielskie: 4 szt.
- liść laurowy: 2 szt.
- woda: 375 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: obieramy i myjemy warzywa. W razie potrzeby marchewki, pietruszkę i seler dzielimy na mniejsze kawałki (tak, żeby zmieściły się w garnku). Cebulę rozkrajamy na pół. Słoninę kroimy w kostkę. Formę na pasztet z królika smarujemy masłem.
krok 2
Królik: tuszę z podrobami płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Dzielimy ją na mniejsze kawałki na desce do krojenia mięsa. Usuwamy podroby – zostawiamy je na później.
krok 3
Gotowanie mięsa i warzyw: na dnie garnka układamy słoninę, na niej mięso królika – bez podrobów. Na to wkładamy warzywa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz po 5 g. Wlewamy wodę, do przykrycia składników. Gotujemy na małym ogniu przez 90 minut, od zagotowania. Koniecznie pod przykryciem.
krok 4
Podroby: dodajemy je do wywaru z królika, dorzucamy ząbki czosnku. Gotujemy pod przykryciem, przez kolejne 20 minut.
krok 5
Bulion: odlewamy go z garnka. Warto go zostawić do innych dań, np. do zupy lub sosu.
krok 6
Ugotowane mięso z królika: po przestudzeniu wyjmujemy je z garnka i usuwamy skórę i kości.
krok 7
Przygotowanie pasztetu: w tym momencie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso z królika, ugotowane warzywa i słoninę przekładamy do miski, dodajemy bułkę (najlepiej czerstwą). Mielimy wszystkie składniki. A następnie dodajemy jajka, po 5 g soli i pieprzu, dosypujemy słodką paprykę. Łączymy składniki, najlepiej ręcznie.
krok 8
Pieczenie: masę przekładamy do foremki i wsadzamy ją do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy przez 90 minut. Pasztet z królika pozostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce, nawet przez 10 dni.

