
Donuty drożdżowe - przepis na amerykańskie pączki
- mąka pszenna: 470 g
- drożdże: 8 g
- masło: 50 g
- mleko: 200 ml
- cukier: 100 g
- jajka: 2 szt.
- biała czekolada: 200 g
- posypki do ciast: 45 g
Sposób przygotowania
krok 1
W przepisie przydadzą się: suche drożdże, ciepłe mleko, 50 g roztopionego masła i 200 g białej czekolady zatemperowanej lub surogatu czekoladowego.
krok 2
Przesiej mąkę, wszystkie składniki umieść w misie miksera i zagnieć ciasto końcówką w kształcie haka. Mleko musi być ciepłe, żeby drożdże zaczęły szybko rosnąć. Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie elastyczne, ale nie mocno zbite. Możesz w trakcie zagniatania dodać trochę mąki, jeśli ciasto na donuty będzie zbyt rzadkie. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 90 minut. Podczas wyrastania powinno podwoić swoją objętość.
krok 3
Gdy wyrośnie, zagnieć je jeszcze raz, rozwałkuj i wytnij okrągłymi foremkami kształty donutów. Ułóż na blaszce na papierze do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 35 minut.
krok 4
Piekarnik nagrzej do 180°C, tryb termoobieg. Wyrośnięte pączki donuty piecz przez około 8 minut, wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
krok 5
Czekoladę lub surogat rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudzone donuty dekoruj, maczając w czekoladzie. Posyp donuty kolorowymi posypkami, gdy polewa jeszcze całkowicie nie zastygnie.

