
Dorsz w pomidorach
- dorsz: 500 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 2 g
- mąka pszenna: 50 g
- oliwa z oliwek: 30 ml
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- pomidorki koktajlowe: 100 g
- pomidory w puszce: 400 g
- zielone oliwki: 50 g
- oregano: 5 g
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Filet z dorsza: myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na porcje o wielkości ok. 5x5 cm. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.
krok 2
Smażenie ryby: na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej przygotowane kawałki dorsza – przez ok. 2–3 min z każdej strony. Rybę zdejmujemy z patelni na talerz.
krok 3
Warzywa na sos pomidorowy: obieramy cebulę i czosnek, a następnie kroimy je na drobne kawałki (cebulę – w kostkę, a czosnek – w cienkie plasterki). Myjemy pomidorki koktajlowe.
krok 4
Sos: warzywa wrzucamy na patelnię, na której smażyliśmy dorsza. Mieszamy, aby się nie przypaliły, w razie potrzeby podlewając oliwą. Po ok. 5–7 min dodajemy pomidory w puszce i oliwki. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy ok. 10 min.
krok 5
Dorsz w pomidorach: do sosu dodajemy usmażoną rybę. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 3–4 min.
krok 6
Podawanie: do głębokich miseczek nakładamy po 3–4 kawałki ryby z dużą ilością sosu. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

