Reklama

mogę napisać tylko tyle- Rewelacja:)

Składniki:

1 grubszy filet z dorsza – 45 dag
2 łyżki masła miękkiego
4 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
2 białka
Pół dużej cebuli posiekanej w kostkę
Pół opakowania płatków migdałowych około 35 gram
Sol lub Vegeta i pieprz kolorowy swieżo zmielony

Kroki przygotowania:

Formę do zapiekania posmarować 1 łyżką masła.
Majonez wymieszać z cebulką i sokiem z cytryny.
Filet przyprawić pieprzem i solą lub Vegetą. Odstawić na 30 minut.
Następnie ułożyć go w formie. Wierzch posmarować drugą łyżką masła i zapiec 10 minut w 180 st.
Powstały płyn zlać ostrożnie, aby nie uszkodzić ryby.
Pod koniec zapiekania ryby ubić na sztywno białka i wmieszać je delikatnie do masy majonezowej.
Tą masą przykryć rybę a wierzch posypać obficie płatkami migdałowymi.
Zapiec ponownie do momentu aż wierzch się pięknie zrumieni, ale nie dopuścić do przypalenia.
U mnie trwało to Okło 15 minut, ale to zależy od piekarnika.
Rybkę podałam z surówką z kiszonej kapusty.
Danie wykonałam z przepisu Bożeny z nk pod nickiem: Przepisy Bożeny, ja zmieniłam tylko troszkę proporcje.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama