
Dorsz pod skorupką z suszonych pomidorów
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- suszone pomidory: 125 g
- czarne oliwki: 125 g
- parmezan: 30 g
- dorsz: 720 g
- oliwa z oliwek: 15 ml
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
- natka pietruszki: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Rozgrzewamy ruszt w piekarniku. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Pomidory kroimy na kawałki. Przekładamy do malaksera razem z oliwkami i parmezanem. Miksujemy na niezbyt gładkie purée. Filety smarujemy łyżką oliwy. Oprószamy solą i pieprzem. Filety układamy na blasze, tak aby się nie dotykały.
krok 2
Na wierzch nakładamy mieszaninę oliwek i pomidorów. Wstawiamy pod ruszt. Filety powinny się znajdować 10 cm od źródła ciepła. Zapiekamy przez 5 min. Ryba powinna być miękka, ale lekko niedopieczona w środku. Przybieramy natką pietruszki i podajemy. Przed podaniem możemy dodatkowo skropić oliwą.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

