Reklama

Dorsz w szynce dojrzewającej z pomidorami zaskakuje połączeniem wieprzowiny z mięsem ryby. Nadaje rybie głębokiego smaku i nie pozwala, aby dorsz nadmiernie się wysuszył.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik: rozgrzewamy do temp. 220°C.

  • krok 2

    Dorsz: każdy filet owijamy plasterkiem szynki. Do warzyw dodajemy oliwki i na wierzchu układamy dorsza. Pieczemy przez kolejnych 15 min, aż ryba będzie miękka, a szynka chrupiąca.

  • krok 3

    Pomidorki: rozkładamy na blasze do pieczenia razem z pokrojoną w piórka cebulą. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy przez 15 min.

  • krok 4

    Podanie: posypujemy danie posiekaną natką pietruszki i podajemy z chrupiącym chlebem.

Porady:

Zobacz: cebulki balsamico

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama