Dorsz z piekarnika
- dorsz: 600 g
- oliwa z oliwek: 130 ml
- czosnek: 3 ząbki
- cytryna: 2 szt.
- koperek: 0.5 pęczka
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- sól: 2 szczypty
- pieprz kolorowy: 2 szczypty
Sposób przygotowania
krok 1
Marynata do dorsza: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Koperek oraz natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wyciskamy sok z jednej cytryny. Czosnek i zioła przekładamy do małej miski. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.

MNIAMAM krok 2
Dorsz: do pieczenia najlepsza będzie polędwica, czyli najgrubsza i najsmaczniejsza część. Rybę płuczemy, osuszamy i dokładnie pokrywamy przygotowaną marynatą. Na wierzch nakładamy folię aluminiową lub spożywczą, po czym odkładamy ją na około 30 minut.

MNIAMAM krok 3
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 200°C. Cytrynę szorujemy, przelewamy wrzątkiem, kroimy ją ze skórką w cienkie plasterki.

MNIAMAM krok 4
Pieczenie: w naczyniu żaroodpornym układamy polędwicę z dorsza. Nakładamy na nią marynatę (można pędzelkiem kuchennym). Dodatkowo można wlać trochę płynu z marynaty do naczynia, wtedy ryba powinna wyjść naprawdę soczysta. Filet z dorsza przykrywamy plastrami cytryny - mogą delikatnie nachodzić na siebie. Całość pieczemy bez przykrycia przez około 20 minut. Czas można skrócić do 15 minut – wystarczy ustawić piekarnik na funkcję grill.

MNIAMAM krok 5
Podanie: dorsza z piekarnika podajemy z lekką surówką lub z pieczonymi warzywami, np. z marchewką, brokułami i ziemniakami. Zaletą tego rozwiązania jest to, że w czasie, gdy ryba się piecze, w oddzielnym naczyniu robią się też dodatki. Równie dobrze pasują tu też warzywa przygotowane na parze. Można też pokusić się o zrobienie sosu, zazwyczaj bazują one na majonezie.

MNIAMAM


