
Dosa – indyjskie naleśniki
- ryż: 180 g
- czarna soczewica: 180 g
- sól: 6 g
- nasiona kopru włoskiego: 4 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: ryż i soczewicę płuczemy. Dzięki temu pozbywamy się zanieczyszczeń i nadmiaru skrobi. Przekładamy je do dużego naczynia i zalewamy zimną wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin.
krok 2
Ciasto: ziarna odcedzamy, ale nie wylewamy wody. Przekładamy je do kielicha blendera. Dodajemy sól, nasiona kopru włoskiego i połowę płynu z namaczania. Miksujemy całość na jednolitą masę. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy więcej wody.
krok 3
Fermentacja: przekładamy masę z ryżu i soczewicy do dużego szklanego lub plastikowego naczynia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na kolejne 12 godzin lub do czasu, kiedy ciasto sfermentuje – spieni się, powiększy swoją objętość i zacznie pachnieć jogurtem.
krok 4
Smażenie: rozgrzewamy dużą patelnię na naleśniki. Rozprowadzamy na niej ciasto za pomocą chochelki. Dosa powinna być bardzo cienka, dlatego musimy to zrobić szybkim ruchem. Kiedy masa stężeje i zarumieni się, delikatnie odklejamy naleśnik od patelni. Nie ma potrzeby smażenia go z drugiej strony.
krok 5
Podanie: gotowe indyjskie naleśniki zwijamy w rulon. Podajemy na ciepło.

