
Pina colada – drink z malibu
Pina colada to wyjątkowo popularny koktajl alkoholowy, który skrywa w sobie malibu, mleko kokosowe oraz sok ananasowy. Jest wyjątkowo orzeźwiający i przygotujemy go bez problemu w ekspresowym tempie. Drink z malibu sprawdzi się na imprezę lub spotkanie w gronie znajomych. Pina coladę z sokiem ananasowym podajemy w szklance udekorowanej świeżymi kawałkami ananasa.
- lód: 6 szt.
- malibu: 100 ml
- mleko kokosowe: 50 ml
- sok ananasowy: 200 ml
- ananas: 70 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.
krok 2
Ananas: obieramy go, kroimy w plasterki, a następnie każdy dzielimy na mniejsze kawałki.
krok 3
Drink: malibu, mleko kokosowe i sok ananasowy wlewamy do shakera. Dodajemy kostki lodu. Wszystko należy energicznie wstrząsnąć.
krok 4
Podanie: drink z malibu serwujemy z w szklankach udekorowanych kawałkami świeżego ananasa.
Porady:
- Pina coladę możemy przygotować również na bazie mleka skondensowanego. Najlepiej wtedy wybrać produkt bez cukru. Dzięki temu będzie miał idealnie zrównoważony smak.
- Jeśli nie mamy shakera, polecamy użyć blendera. W takiej sytuacji drink będzie wyróżniał się piękną, dekoracyjną pianką.
- Drink z malibu warto posypać wiórkami kokosowymi. Tak podany koktajl będzie cieszył oko i podniebienie.
- Jeśli zależy nam na intensywnym owocowym smaku i aromacie, drink warto przygotować go z niewielką ilością rozdrobnionego miąższu ananasa.
- Najlepiej wybrać świeżo wyciśnięty sok ananasowy. Jest on o wiele zdrowszy i smaczniejszy, niż produkt ze sklepu.
Notka redakcyjna:
Pina colada – inne warianty
Istnieje wiele wariacji na temat drinku z malibu z sokiem ananasowym. Dodatkowe składniki nie tylko wzbogacą smak, ale również aromat koktajlu. Okazuje się, że pina coladę możemy również przygotować z dodatkiem:
- syropu kokosowego – rewelacyjnie komponuje się z malibu oraz sokiem ananasowym,
- lodami waniliowymi – drink w takim wydaniu będzie odznaczał się wyjątkowo gęstą konsystencją oraz delikatnym, waniliowym aromatem. To świetna propozycja dla wszystkich fanów bardzo słodkich, mlecznych koktajli,
- wódki – dodatek jej sprawi, że pina colada będzie mocniejsza z wyraźnym smakiem alkoholu,
- grenadine – nada naszemu drinkowi kwaskowatej nuty i ciekawego, czerwonego koloru.
Pina colada i inne drinki z malibu
Pina colada to egzotyczny, orzeźwiający koktajl. Świetnie sprawdzi się na imprezie lub podczas rodzinnych spotkań. Jednak to niejedyny drink, który zawiera w swoim składzie malibu. Z dodatkiem tego popularnego rumu przygotujemy między innymi:
- malibu sunrise – składa się z wódki, rumu, soku pomarańczowego oraz syropu grenadine. Napój ten jest wyjątkowo orzeźwiający i odznacza się pięknym pomarańczowo–czerwonym kolorem,
- ekstravaganza – to połączenie drinku malibu sunrise z blue curacao, które nadaje mu niebieską barwę i intensywnie słodki smak.
- malibu paloma – żeby go zrobić wystarczy wymieszać wodę gazowaną, sok grejpfrutowy i rum,
- malibu mojito – powstaje poprzez dodatek niewielkiej ilości malibu do klasycznego miętowego drinku z limonką.
Desery z pina coladą
Wszyscy fani egzotycznego drinku z malibu, powinni spróbować ciasta oraz sernika pina colada. Oba desery odznaczają się kokosowo-ananasowym smakiem. Ponadto wykonamy je z łatwością bez użycia piekarnika. Te słodkie specjały skrywają w sobie również niewielkie ilości malibu. Ciasto oraz sernik pina colada sprawdzą się zarówno na imprezę, jak i na co dzień do popołudniowej kawy.
Domowe malibu – jak zrobić?
Malibu to wyśmienity likier kokosowy, który jest bazą wielu znanych drinków. Okazuje się, że podobny trunek możemy z powodzeniem zrobić w domu. Będzie on odznaczał się intensywniejszym kokosowym aromatem oraz smakiem. Wystarczy, że przygotujemy następujące składniki: wiórki kokosowe, spirytus, mleko skondensowane słodzone oraz niesłodzone. Jeśli nie mamy spirytusu, równie dobrze sprawdzi się tutaj wódka. Ten kokosowy trunek możemy wzbogacić również w mleczko kokosowe. Dzięki temu będzie odznaczać się bardziej kremową konsystencją. Likier jest gotowy po około 4–7 dniach. Pamiętajmy, żeby przechowywać go w lodówce przez maksymalnie 1 miesiąc.
Do czego wykorzystać malibu?
Malibu to nie tylko smaczny dodatek do drinków. Możemy wykorzystać go również do:
- kokosowego kremu – wystarczy wymieszać niewielką ilość likieru ze śmietanką 30% oraz mascarpone. Warto dodać tutaj również w wiórki kokosowe. Tak przygotowanym kremem możemy z powodzeniem przekładać biszkopty,
- nasączenia biszkoptów – to świetny pomysł szczególnie, gdy planujemy przygotować kokosowy bądź czekoladowy tort,
- trufli – przygotujemy je w kilka minut. Te słodkie łakocie skrywają w sobie białą czekoladę, pokruszone herbatniki, malibu, masło oraz wiórki ananasowe.

