
Drink margarita
- tequila: 40 ml
- likier pomarańczowy: 20
- limonka: 1 szt.
- sól: 2 g
- lód: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Limonka: myjemy ją, kroimy na pół i wyciskamy z niej sok. Drugą kroimy w plasterki.
krok 2
Przygotowanie kieliszków: na talerzyk wlewamy 1 łyżkę soku z limonki. Przygotowujemy kieliszki do margarity lub do szampana. Krawędź kieliszka zanurzamy w soku, a następnie w soli – w ten sposób tworzymy crustę. Następnie kieliszki najlepiej wkładamy do zamrażalnika na minimum 10 minut.
krok 3
Przygotowanie drinka: do shakera lub innego naczynia (np. słoika) wlewamy alkohole: teguila i likier Cointreau lub Tripe sec oraz 20 ml wyciśniętego soku z limonki. Dodajemy kilka kostek lodu i energicznie mieszamy.
krok 4
Podanie alkoholu: kieliszki wyjmujemy z lodówki, przelewamy przez sitko alkohol. Podane proporcje są na 1 kieliszek. Rant kieliszka z drinkiem margarita możemy ozdobić plastrem limonki.

