Porady:
- Drink z arbuzem możemy przygotować także w blenderze. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu i miksujemy na spójny koktajl.
- Do drinków doskonale sprawdzi się włoskie prosecco lub hiszpańska cava.
- Możemy dodać wytrawne lub słodkie wino i w ten sposób wpływać na smak koktajlu.
- Do szklanki możemy wrzucić kilka plasterków limonki lub cytryny.
- Jeśli nie chcemy dodatkowo rozcieńczać drinka, świetnym rozwiązaniem będą wielorazowe kostki, które doskonale utrzymują niską temperaturę w szklance.
- W wersji bezalkoholowej zamiast wina musującego dolewamy wodę gazowaną.
Notka redakcyjna:
Drink arbuzowy – warianty z innymi alkoholami
Alkoholowy koktajl z arbuzem i winem musującym to tylko jeden z wielu pomysłów na orzeźwiający aperitif. Poniżej kilka innych popularnych propozycji:
- drink z arbuzem i wódką – na 250 g miąższu dodajemy 50 ml wódki. Świetnym uzupełnieniem kompozycji może być likier pomarańczowy (np. triple sec) lub kokosowy,
- wariant z rumem – na porcję dla jednej osoby wystarczy 40 ml białego rumu. Całość uzupełniamy wodą gazowaną,
- arbuzowe mojito – w tej wersji przygotowujemy drink bezpośrednio w szklance, tak jak w przepisie na klasyczne mojito. Wrzucamy kilka kawałków arbuza (sam miąższ), dodajemy 5–6 listków mięty, 2 plasterki limonki i syrop cukrowy. Rozgniatamy składniki przy pomocy muddlera (przyrząd barmański) lub małego tłuczka. Dodajemy 40 ml białego rumu i wodę gazowaną.
Jakie dodatki do drinków z arbuzem?
Aby koktajl z arbuzem i winem musującym był jeszcze bardziej kolorowy, a przy tym nadal lekki i orzeźwiający, możemy dodać:
- kawałki lub kulki melona,
- kilka świeżych truskawek,
- plasterek ananasa,
- inne aromatyczne zioła – np. bazylię lub rozmaryn.
W wersji na słodko możemy dodać napój gazowany o smaku cytrynowym lub sok, np. pomarańczowy lub tropikalny.
Drink arbuzowy – pomysły na dekorację
Do ozdoby koktajlu możemy wykorzystać:
- kawałki owoców ze skórką – efektownie wyglądają plasterki arbuza pokrojone w trójkąty lub cząstki limonki,
- kulki z arbuza – do ich przygotowania potrzebujemy małej barmańskiej łyżeczki do wydrążania owoców,
- arbuzowe szaszłyki – na małe wykałaczki lub większe mieszadełka nadziewamy kawałki (lub kulki) arbuza. Przeplatamy je listkami mięty i plasterkami limonki.
Staramy się, aby dekoracja pasowała do składników, z których przygotowaliśmy koktajl. W trosce o środowisko nie używamy plastikowych słomek. Zamiast nich sięgamy po papierowe lub metalowe słomki wielokrotnego użytku.