Reklama

Pyszne i szybkie ciasto .

Składniki:

50 dag mąki
10 dag masła
2 jajka
200 ml mleka
7 dag cukru
szczypta soli
jajko do posmarowania
jagody 50 dag można więcej
KRUSZONKA
12 łyżek masła schłodzonego
12 łyżek mąki
8 łyżek cukru

Kroki przygotowania:

Drożdże rozpuść z połową mleka ,łyżką cukru i mąki zostaw do wyrośnięcia
Jagody opłukane i osuszone posyp cukrem.
Mąkę wymieszaj z rozczynem dodaj mleko z rozpuszczonym cukrem dodaj sól oraz roztopione wystudzone masło całość wyrób tak aby odchodziło ciasto od ręki ./wyrabiam robotem szybko i mniej męczące ;)/
Ciasto zostawiam przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około pół godziny może trochę więcej.
Następnie dzielę na dwie kule rozwałkowuję na około 1 cm wysypuję na nie jagody wymieszane z cukrem i 1 łyżką mąki ziemniaczanej zwijam jak rulon .
Ciasto układam na wysmarowanej blaszce smaruję roztrzepanym jajkiem posypuję kruszonką piekę w 170 stopniach 30-35 minut.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama