Reklama

Drożdżowe bułeczki, doskonałe dla dzieci, na śniadanie,kolacje z mlekiem lub kakao.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
3 dag drożdży
¼ szklanki ciepłej wody
¾ szklanki przegotowanego, przestudzonego mleka
5 szklanek przesianej mąki
3/4 szklanki cukru
1 ½ łyżeczki soli
3 jajka
1 szklanka stopionego masła
Nadzienie:
Dżem owocowy smak dowolny, kawałki owoców, lub masa makowa z bakaliami

Kroki przygotowania:

1 Drożdże rozetrzeć, wymieszać z ciepłą wodą, odstawić na 5 minut.
2 Rozczyn przelać do miski, wymieszać z ciepłym mlekiem, mieszając
wsypać 2 szklanki mąki, cukier i sól, ubijając za pomocą trzepaczki
dodać po jednym jajku, ubić do połączenia składników.
3 dodać masło, ubić na jednolitą masę, dodać 2 ½ szklanki mąki,
wygniatać przez 5 minut, gdyby ciasto było za wolne, dodać pozostałą
mąkę.
4 Przełożyć ciasto do miski suto wysmarowanej margaryną , odwrócić,
wierzch będzie również pokryty margaryną , przykryć, pozostawić w
ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
5 Przełożyć na stolnicę lekko posypać mąką, wygniatać przez 5
minut.
6 Ciasto podzielić na dwie części, jedną rozwałkować [1/2 cm
grubości] pokroić n a kwadraty o boku 10 cm Kłaść po czubatej łyżce
dżemu lub kawałki owoców i zlepiać cztery końce ze sobą. Ułożyć na
blaszce, postawić ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
7 Posmarować żółtkiem roztrzepanym z dwiema łyżkami wody. Upiec.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Temperatura piekarnika: 190C
Czas pieczenia: 25minut.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama