Porady:
- Tradycyjne cebularze lubelskie przygotowywane są z dodatkiem cebuli oraz maku. Dawniej nie przyrządzano ich z serem, ale to dodatek, który może je urozmaicić. W piekarniku ser rozpuści się i sprawi, że nabiorą jeszcze lepszego smaku.
- Jeśli chcemy zrobić cebularze z serem to dobrze sprawdzi się cheddar, który ma dość wyrazisty smak lub mozarrella – można również zmieszać te dwa gatunki.Ciekawą propozycją będzie też gruyere.
- Cebularze drożdżowe możemy posmarować rozbełtanym jajkiem przed umieszczeniem ich w piekarniku. Dzięki temu ciasto pięknie zarumieni się z wierzchu i będzie jeszcze bardziej chrupiące.
- Do przygotowania ciasta sprawdzą się również świeże drożdże. Czas przygotowania nieco się wydłuży, bo musimy zrobić dodatkowo rozczyn drożdżowy.
- Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową.
- Do przygotowania cebularzy przyda się wałek i stolnica – silikonową łatwiej się czyści, a do tego zajmuje mniej miejsca, ponieważ można ją zwinąć.
- Do smażenia cebuli najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy, ewentualnie masło klarowane.
- Najlepsze cebularze domowe wyjdą z mąki typu 500. W wersji bezglutenowej możemy użyć jaglanej, gryczanej lub kukurydzianej bądź specjalnej mieszanki do wypieku pizzy.
Notka redakcyjna:
Historia cebularzy
Cebularze lubelskie powstały mniej więcej w XIX wieku. Były wypiekane przez Żydów na lubelskiej starówce. Dobrze dostępne składniki i ich niskie ceny sprawiły, że szybko zyskały rzeszę fanów. Na mieście można było spotkać sprzedawców, którzy nosili na plecach wiklinowe kosze wypchane świeżymi cebularzami.
Dawniej, tradycyjnie wypiekane były w piecach opalanych drewnem. Co ciekawe, obecnie w Lublinie znajduje się Regionalne Muzeum Cebularza, w którym zwiedzający mają możliwość samodzielnego przygotowania tej potrawy pod okiem doświadczonych piekarzy. W 2014 roku cebularz stał się wyrobem chronionym w Unii Europejskiej. Warto ich spróbować – to skromna przekąska, kryjąca w sobie wyjątkowy smak.
Cebularze z dodatkami
Wersja podstawowa, z makiem i cebulą jest wyśmienita, ale warto też pobawić się składnikami i spróbować nowych smaków:
- Cebulę białą można bez problemu zastąpić czerwoną, będą smakowały podobnie, ale zmieni się ich wygląd.
- Mamy też warianty z dodatkiem sera, dzięki któremu staną się bardziej aromatyczne.
- Kolejną odmianą jest przepis na cebularze z pieczarkami. Grzyby obieramy, kroimy w plasterki, podsmażamy, oprószone solą i pieprzem, aż do odparowania. Następnie łączymy je z cebulą. Pozostałe kroki przygotowania są takie same.
- I oczywiście nie można też pominąć cebularzy z dodatkiem mięsnym. Sprawdzi się tu boczek, kiełbasa lub szynka – wystarczy ułożyć je na cieście, zanim położymy cebulę. Jeśli chcemy zrobić wegetariański wypiek to wystarczy użyć wędlinę roślinną.
- Ciekawą propozycją są cebularze z ciasta francuskiego. To naprawdę szybka wersja. Wystarczy kupić gotowe ciasto, podsmażyć cebulę, jak w przepisie powyżej i zapiec w 190 stopniach Celsjusza przez 20–25 minut.
Minipizze
Skoro już mamy drożdżowe ciasto, można zrobić z niego również małe pizze: cebule kroimy w plasterki i smażymy na 2 łyżkach oliwy z 6 łyżkami posiekanych pomidorów pelati. Wykładamy po łyżce na wyrośnięte ciasto, dorzucamy pokrojone zielone oliwki, kapary i siekane kawałki anchois. Na wierzch dajemy plaster mozzarelli i świeży listek bazylii. Wypiekamy tak samo jak cebulaki. To przepis na pyszne i szybkie pizzerinki, które będą królowały na imprezach dla dzieci i dla dorosłych.