
Pierogi drożdżowe smażone
- mąka pszenna: 650 g
- jajka: 1 szt.
- drożdże: 50 g
- cukier: 10 g
- woda: 250 ml
- twaróg: 500 g
- cukier waniliowy: 30 g
- olej rzepakowy: 1 l
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: Drożdże rozcieramy z 2 łyżeczkami cukru. 550 g mąki przesiewamy do miski, wlewamy do niej szklankę ciepłej wody, łyżkę oleju i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy drożdżowy zaczyn. Zagniatamy ciasto i w razie potrzeby dosypujemy jeszcze trochę mąki, aby nie było zbyt "luźne". Kiedy ciasto będzie już odklejało się od blatu, wkładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.

fot. iStock krok 2
Nadzienie: Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym.

fot. iStock krok 3
Formowanie pierogów: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanym maką blacie na grubość ok. 0,5 cm. Następnie wycinamy z niego kółka, przy pomocy szklanki. Na środek każdego kółeczka nakładamy łyżeczkę farszu, składamy kółko na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Możemy zrobić na brzegach falbankę albo docisnąć je przy pomocy widelca. Gotowe pierogi lekko odsypujemy mąką, aby się nie sklejały i odkładamy do wyrośnięcia na 20 minut.

istock krok 4
Smażenie: W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pierogi małymi partiami. Smażymy z obu stron po około 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową z garnka i układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je s nadmiaru tłuszczu.

istock

