Reklama

Ciepła kolacja lub przekąska.

Składniki:

750 g mąki
2 jajka
50 g drożdży
1,5 szklanki letniego mleka
75 g masła
1 łyżeczka soli
600 g wędzonego boczku
2 duże cebule

Kroki przygotowania:

Boczek i cebule pokroić w kostkę i podsmażyć najpierw boczek potem dodać cebulę i dalej podsmażać. Przestudzić, nadmiar wytopionego tłuszczu odlać. Drożdże rozrobić z 1/2 szklanki letniego mleka, dodać 1 łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i schłodzić. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, masło, 1 jajko, sól i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować na kwadratowy placek, wyłożyć jedną część farszu, rozsmarować go na placku i zawinąć w roladę. Kroić w poprzek na plastry o grubości 0,5 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Tak samo postępować z drugą częścią ciasta i farszu. Wszystkie roladki posmarować roztrzepanym drugim jajkiem. Roladki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 20 minut. Roladki smaczne są zarówno na ciepło jak i na zimno.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama