
Drożdżowe z owocami lasu i kruszonką
Drożdżowe z owocami lasu i kruszonką
Składniki:
KRUSZONKA:
20 dag mąki
10 dag masła
1/2 szklanki cukru
3 łyżki oleju
łyżeczka cynamonu
KRUSZONKA:
4 dag drożdży
3/4 szklanki cukru
2 jajka
szczypta soli
torebka cukru wanilinowego
10 dag masła
skórka otarta z cytryny
1/2 szklanki mleka
75 dag owoców jagodowych (maliny, porzeczki czerwone i czarne, borówka amerykańska)
cukier puder do oprószenia
Kroki przygotowania:
KRUSZONKA: składniki łączymy, rozcierając palcami, aż powstaną grudki. Wstawiamy
do lodówki na czas przygotowania ciasta.
CIASTO: 6 dag mąki mieszamy z drożdżami, wodą i łyżeczką cukru. Jajka ubijamy z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Odstawiamy. Pozostałą przesianą mąkę mieszamy z zawiesiną drożdży, resztą cukru, cukrem wanilinowym, ubitymi jajkami i mlekiem. Wyrabiamy kilkanaście minut. Dodajemy stopione, letnie masło i skórkę z cytryny. Ponownie wyrabiamy około 10 minut.
Przykrywamy i odstawiamy, aż ciasto podwoi objętość. Przekładamy na natłuszczoną i oprószoną mąką blachę (25x30 cm). Na wierzchu rozkładamy owoce, posypujemy kruszonką. Zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Pieczemy 50 minut. Gorące oprószamy cukrem pudrem.)
KRUSZONKA: składniki łączymy, rozcierając palcami, aż powstaną grudki. Wstawiamy
do lodówki na czas przygotowania ciasta.
1 z 1

Drożdże Babuni
Porady:
Pierwsze takie drożdże na rynku, dedykowane specjalnie do słodkich ciast
Dzięki zaawansowanej technologii produkcji drożdże wykazują bardzo wysoką aktywność, co gwarantuje idealną strukturę ciasta drożdżowego po wypieku. Znakomite do ciast drożdżowych z kruszonką, owocami, rogalików drożdżowych, babek drożdżowych i wielu innych, co potwierdziły konsumentki podczas badań marketingowych. To propozycja dla wielbicielek pysznych domowych, słodkich wypieków, które wciąż na nowo chcą zachwycać się aromatem i pysznym smakiem drożdżówek. Produkt nie zawiera konserwantów.
Drożdże do słodkich wypieków to gwarancja udanego ciasta!

