
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, powinny ogrzać się do temperatury pokojowej. 100 g masła rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko lekko podgrzewamy. Warto też przesiać mąkę.
krok 2
Zaczyn: 25 g mąki przekładamy do wysokiego naczynia (może być kubek o pojemności 250 ml), dosypujemy ok. 15 g cukru, dolewamy 60 ml, wkruszamy świeże drożdże (lub wsypujemy 14 g suchych). Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potrwa to 20-30 minut.
krok 3
Ciasto drożdżowe: 475 g mąki wsypujemy do miski, dosypujemy 200 g cukru, wbijamy jajka, na koniec wlewamy 190 ml ciepłego mleka, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem, aż powstanie elastyczna, gładka kula. Powinno to potrwać ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 minut.
krok 4
Przepis na kruszonkę: łączymy ze sobą 100 g mąki pszennej, 100 g cukru i 100 g masła o temperaturze pokojowej. Kawałki nie muszą być idealnie równe. Kruszonkę wstawiamy na 30 minut do lodówki.
krok 5
Rabarbar: łodygi myjemy, odcinamy końcówki i obieramy ze skórki. Następnie kroimy go w plasterki.
krok 6
Ciasto drożdżowe z rabarbarem: po wyrośnięciu należy je ponownie krótko zagnieść. Następnie układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim rozkładamy rabarbar, lekko dociskając. Wierzch posypujemy kruszonką – można ją zetrzeć na tarce, na dużych oczkach lub rozkruszyć palcami. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
krok 7
Piekarnik: nagrzewamy go do 180 stopni Celsjusza.
krok 8
Pieczenie: wyrośnięte ciasto drożdżowe z rabarbarem wkładamy do piekarnika 40–45 minut. Pieczemy w trybie góra-dół.