
Bułeczki drożdżowe z budyniem
- mleko: 640 g
- masło: 80 g
- budyń waniliowy: 55 g
- cukier: 60 g
- drożdże: 40 g
- mąka pszenna: 550 g
- cukier drobny: 110 g
- żółtko: 3 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Składniki na ciasto drożdżowe: lekko podgrzewamy 240 ml mleko, aby było ciepłe (ale nie może być gorące). W osobnym garnku roztapiamy 50 g masła i odstawiamy do przestygnięcia.
krok 2
Budyń: w rondelku wstawiamy do zagotowania 350 ml mleka. W pozostały 50 ml zimnego mleka mieszamy budyń i 30 g cukru. Gdy mleko w rondelku zacznie wrzeć, dodajemy dokładnie rozmieszany budyń. Dalej mieszamy, podgrzewając jeszcze chwilę do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
krok 3
Rozczyn drożdżowy: w niewielkiej misce mieszamy rozkruszone drożdże z 30 g mąki, 15 g drobnego cukru i 50 ml ciepłego mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
krok 4
Ciasto na bułki drożdżowe: do dużej miski wsypujemy 470 g mąki. Dodajemy resztę ciepłego mleka, pozostały drobny cukier, żółtka i przestudzone, roztopione masło. Ciasto zagniatamy ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami przez ok. 5–7 min. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na min. 1 godzinę.
krok 5
Kruszonka: w osobnej misce rozcieramy w palcach 50 g mąki, 30 g cukru i 30 g zimnego masła. Gdy składniki połączą się w kruszonkę, odstawiamy ją do lodówki na czas przygotowywania drożdżówek z budyniem.
krok 6
Formowanie bułeczek: wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką i dzielimy je na 14 równych części. Z każdej formujemy małą kulkę. Wszystkie bułeczki przekładamy na dużą płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie je spłaszczamy, a na środku robimy wgłębienie na budyń.
krok 7
Nadziewanie drożdżówek: we wgłębienia w bułeczkach nakładamy łyżką budyń. Wyjmujemy kruszonkę z lodówki i posypujemy nią przygotowane drożdżówki. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 20 min.
krok 8
Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C i wstawiamy przygotowaną blachę z drożdżówkami na ok. 25 min.
krok 9
Podawanie: kiedy bułeczki drożdżowe z budyniem są już rumiane, wyjmujemy je z piekarnika. Odstawiamy na 30 min do przestygnięcia i podajemy do skosztowania.

