Zawijane drożdżówki z mleczną czekoladą.
Składniki:
500 g mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
50 g świeżych drożdży
2/3 szklanki mleka
1/2 kostki palmy
szczypta soli
1 jajko
1,5-2 tabliczki mlecznej czekolady
Kroki przygotowania:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia. Palmę rozpuścić i przestudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, wymieszać. Dodać do tego jajko, palmę i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto rozciągnąć w duży prostokąt. Czekoladę grubo posiekać. Posypać nią rozciągnięte ciasto. Zwinąć w ścisłą roladę. Kroić ją w ok.3-4 cm grubości plastry. Drożdżówki układać na natłuszczonej blasze. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Drożdżówki można dodatkowo polukrować.


